O serie de modificări vor fi aduse legislației pensiilor de stat, dacă două propuneri legislative înregistrate recent la Senat vor trece de votul parlamentarilor. Una dintre ele vizează introducerea de noi activități și unități în categoria locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, în timp ce cea de-a doua urmărește asigurarea unui cadrul legal unitar pentru stabilirea drepturilor de pensie atât potrivit Legii 263/2010 (actuala lege după care se calculează pensia de stat) și Legea 127/2019 (cea care ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023).

Mai exact, prima propunere legislativă înregistrată săptămâna trecută la Senat vizează introducerea în lista din Anexa nr. 2 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cea care cuprinde locurile de muncă încadrate în condiții speciale, și a activităților de sortare, sfărâmare și expediere legate de prepararea minereurilor. În prezent, în legătură cu prepararea de minereuri doar măcinarea, flotarea sau filtrare sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale.

De asemenea, lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara va fi completată și cu activitățile de manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare, încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă, activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.

Sunt vizate noi activități din cadrul Combinatului Siderurgic Reșitaa pentru a fi introduse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum cea din cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale,  din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere.

După ce propunerea legislativă va deveni oficială, cei care au lucrat în activitățile descrise mai sus vor avea condiții de pensionare mai favorabile decât în prezent.

Cea de-a doua propunere legislativă pusă în dezbaterea senatorilor vizează, în primul rând, asigurarea unui cadru legal unitar pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale. Mai exact, se propune eliminarea condiției din Legea 263/2010 privind vechimea minimă într-unul din domeniile specifice grupa I/condiții speciale de muncă.

De asemenea, toate prevederile care stabilesc un stagiu complet redus pentru persoanele care au realizat stagiu într-una din activitățile din grupa I de muncă/condiții speciale vor fi grupate sub o singură prevedere legală. Inițiatorii își propunerea de modificare pe faptul că Legea 263 a suferit de-a lungul anilor mai multe modificări, unele ajungând să se dubleze.

Astfel, Legea 263/2010 va conține doar trei situații prin care se stabilește un stagiu complet redus:

  • 20 de ani pentru cei care au desfășurat activitate în unitățile miniere;
  • 15 ani pentru cei care au desfășurat activitate în zona I de expunere la radiații, respectiv 17 ani pentru zona a II-a de expunere;
  • 25 de ani pentru celelalte activități asimilate stagiilor de cotizare în condiții speciale/grupa I.

Aceeași propunere legislativă vizează introducerea în Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii (lege care ar trebui să înlocuiască cadrul legislativ actual, dar a cărei intrare în vigoare a fost amânată succesiv, cea mai recentă fiind pentru 1 septembrie 2023) a următoarelor activități în categoria locurilor de muncă în condiții speciale, ce sunt incluse deja în Legea 263:

  • activitățile din industria de armament;
  • sectorul construcțiilor de nave, pentru personalul care desfășoară anumite activități;
  • activitățile de producție, mentenanță din unitățile de producție a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbune, inclusiv unitățile de extracție a cărbunelui.

Atenție! Prevederile propunerilor legislative prezentate în articol nu sunt încă în vigoare. Ele trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgate de șeful statului prin decret prezidențial și să fie publicate în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here