Ingrijirea dinţilor este importantă, mulţi oameni uită valoarea îngrijirii gingiilor, sunt fundamentul unei cavităţi orale sănătoase şi, dacă nu aveţi grijă de ele, sunteţi cu adevărat expuşi riscului apariţiei unor probleme de sănătate orală. Deoarece gingiile oferă un sprijin important pentru dinţi, este necesar să acţionaţi dacă observaţi o sângerare a acestora.

Sângerarea gingiilor este cel mai adesea cauzată de placa dentară acumulată şi de milioanele de bacterii de la nivelul acesteia, putând evolua către gingivită. Gingivita, o formă uşoară de boală a gingiilor, poate necesita tratament şi o igienă bucală îmbunătăţită pentru a ajuta la eliminarea acesteia. Când apare gingivita, gingiile pot deveni inflamate, sensibile şi uneori pot apărea sângerări în timpul periajului. Dacă nu este tratată, poate duce la o formă mai gravă de boală a gingiilor numită parodontită. De asemenea, medicamentele anticoagulante pot fi una dintre posibilele cauze ale sângerării gingiilor. Aceste medicamente scad capacitatea sângelui de a se coagula, ceea ce poate duce la sângerări mai uşoare. Schimbarea rutinei de folosire a aţei dentare poate duce la o sângerare a gingiilor. De exemplu, dacă nu v-aţi amintit să folosiţi aţa dentară în câteva zile sau dacă aţi început să folosiţi aţa dentară mai frecvent pentru a ajuta la îndepărtarea alimentelor şi a plăcii dentare dintre dinţi, atunci este posibil să observaţi unele sângerări. Acest lucru ar trebui să se clarifice în decurs de o săptămână. Dacă continuaţi să sângeraţi şi după această perioadă, ar trebui să vă programaţi la dentist pentru consultatie. Trecerea de la o periuţă de dinţi cu perii moi la unii mai duri poate duce, de asemenea, la gingii care sângerează, incercati  să vă întoarceţi la o periuţă cu perii mai moi.

Sângerarea sau imflamarea gingiilor poate fi un semn de avertizare al apariţiei diabetului de tip 1 sau 2. Când aveţi această boală, cavitatea dvs. orală nu este la fel de puternică în combaterea germenilor, deci este mai probabil să aveţi infecţii care să ducă la o boala a gingiilor. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, care se asociază cu diabetul, fac ca organismul să se vindece mai greu, ceea ce poate agrava boala gingivală. Unele femei însărcinate prezintă imflamarea gingiilor şi sângerări în timpul periajului. Aceasta este cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii modifică răspunsul organismului la bacteriile care cauzează boala gingiilor, aceste simptome dispar mai ales dacă urmaţi o igienă orală corectă. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here