În memoria învățătorului Octavian Popaiov din Sâmbăta de Sus, fost deținut politic încarcerat în închisorile și lagărele comuniste, a fost montată o placă comemorativă pe casa în care a  trăit dascălul copiilor sâmbetenilor. Asociația Culturală ,,Aurel A. Mureșianu“ din Brașov a inițiat acest proiect de refacere a memoriei, iar miercuri, 6 iulie a.c., placa comemorativă a fost montată. S-au implicat și urmașii luptătorului anticomunist Octavian Popaiov, mai precis nepotii acestuia, Horațiu și  Monica.

  • ,,Am reușit să montăm placa comemorativă pe casa în care a locuit învățătorul Octavian Popaiov, iar vineri, 22 iulie a.c., ora 14.00, vom organiza o ceremonie în cadrul căreia va fi dezvelită. Proiectul nostru este o reparație morală față de luptătorii anticomuniști“ a spus Adrian Toth, președintele asociației ,,Aurel A. Mureșianu“ Brașov.

Pe Octavian Popaiov îl respecta tot satul Sâmbăta de Sus și împrejurimile. Era învățător în sat, dascăl pentru copii sâmbetenilor, dar și un mentor bun pentru familiile din localitate. Numai că într-o zi geroasă de decembrie din 1956 securitatea l-a ridicat de acasă, iar de atunci nu l-a mai văzut nimeni pânâ la eliberarea din 1964. Deși n-a mai putut profesa după eliberarea din închisori, totuşi sătenii veneau la el acasă să le scrie cereri, să le facă acte şi îi servea pe toţi. Oriunde a încercat să se angajeze a fost refuzat. A reuşit să intre la Uniune, la Făgăraş, ca merceolog. N-a lucrat prea mult pentru că starea de sănătate precară și bolile dobândite între zidurile închisorilor s-au agravat. Făcuse ciroză hepatică, boală care i-a adus sfârşitul mult prea devereme, în 1974.  Octavian Popaiov a decedat în 21 mai 1974 şi a fost înmormântat în cimitirul din Sâmbăta de Sus.

  • ,,L-am cunoscut în lagărul de la Grindu, în Delta Dunării, în anii 1961-1962. Era un discipol al lui Nicolae Pătraşcu. Rar mi-a fost dat să întâlnesc oameni cu o asemenea verticalitate morală. Înalt, brunet, avea o privire inteligentă, pătrunzătoare şi fermă. Din cauza condiţiilor mizere din detenţie s-a îmbolnăvit de lombosciatică şi de tuberculoză pulmonară. Eliberat după 7ani şi 5 luni de detenţie cruntă, grav bolnav, s-a stins la nici 50 de ani. Este înmormântat în cimitirul din Sâmbăta de Sus. În fiecare an, când trec spre Mănăstirea Constantin Brâncoveanu opresc la poarta cimitirului şi intru. Imediat pe stânga este mormântul lui. Dacă nu am o floare, mângâi crucea şi abia apoi trec mai departe. Îi voi păstra mereu o frumoasă amintire” spunea Octav Bjoza, preşedintele AFDPR.

Condamnat la 10 ani de temniță

Octavian Popaiov era învăţător în sat şi coleg cu Ioan Grovu, cel care în 1955, şi-a trădat camarazii predându-i voluntar în mâinile Securităţii. S-a născut la 7 decembrie 1924 în Sâmbăta de Sus şi a avut două fete, pe Lucia şi pe Virginia. Era văr primar cu Ion Ilioiu, partizanul din Munţii Făgăraşului. Avea 32 de ani când Securitatea din Făgăraş l-a arestat de acasă la 11 decembrie 1956. Tribunalul Militar Cluj în deplasare la Sibiu l-a condamnat la 10 ani de muncă silnică prin sentinţa nr. 1370/29 iulie 1957. A trecut pe la Securitatea din Făgăraş, cea din Braşov, prin închisorile Gherla, Codlea, Aiud şi în lagărul de muncă de la Periprava şi colonia de muncă de la Grindu. A fost eliberat la 18 aprilie 1964 prin Decretul Lege 176/1964, după 7,6 ani de carceră grea.

  •  Asociația Culturală ,,Aurel A. Mureșianu“ din Brașov este un ONG înființat în urmă cu un an și are filiale în Franța, Germania, Italia, Serbia, Suedia. Este membru în Consiliul ONG-urilor din Municipiul Brașov, iar ca parteneri are fundația ,,Prima Școală  Românească“ și asociația ,,Șcheii Brașovului“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here