Nu demult, pe un post de televiziune, am revăzut un film românesc excelent, intitulat ,, Dragoste la zero grade”, în rolul principal Iurie Darie, alături de o frumoasă actriță pe nume Florentina Mosora, nume care nu îmi spunea nimic. Am cercetat și am aflat că acest nume nu s-a consacrat ca actriță de cinema ci în lumea științei, ajungînd un biofizician de renume mondial, pe care românii, cum le este obiceiul l-au dat uitării. În ceea ce urmează îi voi prezenta biografia.

Originile și studiile     

S-a născut la Cluj, în data de 7 ianuarie, 1940 și a trecut la cele veșnice în data de 2 februarie 1996, la Liege, Valonia în Belgia. Studiile le-a făcut în țară, la București, unde a urmat Universitatea de Medicină și Farmacie ,, Carol Davilla, obținând liciențe în anul 1961 în chimie,  în 1967 în  fizica nucleară, liciențe care i-au fost recunoscute ulterior în Belgia. Între 1964 și 1966 s-a specializat în biofizica medicală, neurofiziologie și obține titlul de doctor al Universității din Bucuresti.

Cariera artistică

Frumoasa Riri, așa era alintată de cei apropiați, a fost distribuită, la numai 19 ani, în patru filme românești si anume ,, Băieții noștri“ în 1959, ,,Post restant“ în 1961, ,,Sub cupola albastră” în 1962 și ,,Dragoste la zero grade“ în 1964. Deși se prevedea o carieră cinematografică de mare succes, Riri o abandonează în favoarea unei cariere științifice de excepție.

O carieră științifică de excepție

A început ca și cercetător științific la Universitatea de Medicină din București, între anii 1961 – 1967, devine apoi asistent  al profesorului Vasile Vasilescu, între anii 1965 – 1970, la laboratorul de biofizică. Din 1972 până în 1974 a fost lector la facultatea de biologie. Emigrează în Belgia în 1974 und elucrează la cercetarea utilizării izotopilor stabili în medicină. A fost mai întâi conferenţiar între 1974 şi 1979 şi a devenit professor universitar în 1988, specialitatea Fizică biologică – biochimie. S-a ocupat si de oceanografie. În 1989 a fost unul dintre cei trei oameni de ştiinţă care au organizat un seminar NATO privind biomecanica proceselor de transport.

Premii și distincții

A fost membră a Societăţii Române de Fiziologie (’63-’71), Biochimie (’63-’71), Biofizică (’65-’71); membră a Societăţii Belgiene de Biofizică, Fizică după 1969, a Societăţii Regale de Ştiinţe din Liège, după 1980, a  Asociaţiei Biochimiştilor şi specialiştilor în Biologie Moleculară a Universităţii din Liège 1980-’85, a Societăţii Internaţionale pentru Studiul Maladiilor Civilizaţiei şi Mediului după 1981; membră a Academiei de Ştiinţe din New York (după 1982), preşedintă a Institutului de Cercetări Marine şi Interacţiunii Aer Mare după 1989, vicepreşedintă a societăţii franceze “Izotopi stabili” după 1987; membră a Consiliului Ştiinţific al staţiunii de cercetări submarine şi oceanografice al Universităţii din Liège. Pentru excepţionala activitate pe care a desfăşurat-o,  a obținut mai multe premii, printre care, Premiul Agathon de Potter la Academia Regală a Belgiei, ordinul „Officier de l’Ordre de Leupold II”-1981 şi „Commandeur de l’Ordre de la Couronne”-1992.

O școală din Buzău  îi poartă numele  

Florentina Mosora se înscrie în marea gamă de oameni de știință pe care România i-a dat civilizației mondiale. Din păcate, oamenii de astăzi au uitat-o și foarte puțini mai știu cine a fost această femeie de geniu. Nu am găsit nici măcar în Cluj o stradă care să îi poarte numele. Am rămas plăcut surprins că în Buzău, o școală postliceală îi poartă numele. Am contactat pe doamna directoare prof. Ștefan Claudia, care a avut initiativa de onora școala cu numele acestei mari doamne a științei românești, semn că în această țară mai există și conștiințe treze. (Petru. Z. DANCI)

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here