,,Veste bună pentru făgărăşeni! Facem ocolitoarea!!!”. Prin programul guvernamental ,,Anghel Saligny“ s-a aprobat zilele trecute suma de 16 milioane de lei pentru ocolitoarea Făgărașului. Valoarea totală a investiţiei ar fi de 61.037.485,95  lei cu TVA, așa cum arată documentația primăriei, sumă din care de la bugetul de stat s-a solicitat 58.481.523,37 lei, iar de la bugetul local,  2.555.962,57 lei, cheltuieli neeligibile. Investiţia ar presupune, conform documentaţiei,  ,,realizarea unei părţi carosabile, (n.r.viteza de circulaţie de la 50 km/h la 90 km/h), a unui sistem rutier, realizare   scurgeri apă, realizarea a 2 poduri noi cotracanal şi pârâul Berivoi,  realizarea unei semnalizări rutiere corespunzătoare şi realizarea a 2 platforme staţii biciclete”. În proiect nu sunt prevăzute lucrări de consolidare şi nu se asigură accesul la proprietăţi, cel puţin aşa se specifică în cererea de finanţare.   Prin acelaşi program ,,Anghel Saligny” Municipiul voia să obţină finanţarea pentru modernizarea unor străzi din cartierele Meltea, Livezii, dar şi pentru mult reparata strada Parcului. Ambele cereri  ale Primăriei Făgăraş pentru ,,Anghel Saligy” poartă parafa, pe partea tehnică, a firmei Road Construct, firma de casă a Primăriei Făgăraş. De la acest program însă, Primăria Făgăraș s-a ales doar cu finanțarea a unui sfert din valoarea cerută pentru Ocolitoare și atât.   Așa cum primarul și apropiații s-au pozat prin 2020 pe ocolitoare marcând  aprobarea HG  privind trecerea ocolitoarei la  Municipalitate, vor urma și acum o serie de declarații  de parcă  mâine s-ar tăia panglica investiţiei şi tirurile  ar circula pe dig.  Doar avem atâtea exemple din partea  politicienilor care au tăiat panglici chiar şi pentru un ciot de autostradă.  Aşa, doar pentru  imagine şi manipularea omului de rând.

Circ ieftin

Prin 1987 când în Primăria Făgăraş erau doar vreo 30 de angajaţi, au fost realizate în municipiu multe investiţii, cele care se văd şi astăzi. S-a realizat digul de la Olt, unde urma să se facă ocolitoarea, podul de la Galaţi, iluminatul, piaţa, casa de cultură, etc. ,,Dacă mai era timp şoseaua de pe dig era construită” spun azi făgărăşenii. De atunci au trecut 3 decenii şi ocolitoarea n-a mai fost construită, deşi toţi primarii post-decembrişti şi parlamentarii au  avut în programul lor electoral acest  obiectiv. Şi-au justificat ulterior dezinteresul  acuzându-se unii pe alţii într-un circ ieftin, fără scrupule.

Doar promisiuni

În 2016, tot în campanile electorală, în fața unei săli pline, la casa de cultură, actualul primar promitea că în 3 luni tirurile pot circula pe varianta ocolitoare (există înregistrarea). Au fost doar declarații electorale. Proiectul Ocolitoarei acoperit de praful din  sertarele primăriei, a fost scos din nou la lumină, cosmetizat puțin de firmele de casă, și pus la mezat pentru încredințare unor constructori. Numai că ,,specialiștii“ agreați de Executiv (vezi SC Road Construct SRL) au șocat autoritatea care verifică astfel de investiții. Autoritatea de supraveghere a licitaţiilor publice  a ,,săpunit” bine Primăria Făgăraş, anulând licitaţiile şi  impunând refacerea documentaţiilor tehnice. Primăria Făgăraş n-a  ţinut cont de măsurile impuse de ANFP şi a perseverat în greşeală. Ba mai mult, a încredinţat întocmirea documentaţilor tehnice aceleaşi firme care întocmise o documentaţie tehnică  incalificabilă.  Concret,  în aprilie 2020 firma Road Construct încasa 59.460 lei de la bugetul local al Făgăraşului pentru ,,actualizarea studiului de fezabilitate-varianta de ocolire a municipiului Făgăraş”. Au fost anulate rând pe rând licitațiile, astfel că s-a ajuns în 2022 când Ocolitoarea este același drum de țară.

Împrumutul pentru Ocolitoare s-a dus…

În paralel,  În 2017, în baza  HCL nr. 255/29 noiembrie 2017,  Municipalitatea a  contractat un împrumut din bancă în valoare de 28.583.333,3 lei. Tot verbal, împrumutul ar fi fost destinat construirii Ocolitoarei. După alți 2 ani, banii s-au evaporat, iar șoseaua de centură, chinuită ani la rând,  a rămas acel drum  pe marginea căruia localnicii indisciplinaţi îşi descarcă deşeurile din gospodării sau îşi plimbă oile.

Afacerea ,,stații de biciclete“ pe Ocolitoarea care nu există

La investiţia Ocolitoarea a apărut o prelungire a proiectelor de mobilitate urbană despre care se vorbeşte de vreo 4 ani. Primăria Făgăraş vrea să amplaseze pe ocolitoare 2 staţii de biciclete (bike sharing).   ANAP  şi CNSC au criticat această parte din caietul de sarcini, pe motiv că se îndreaptă spre o singură firmă şi au impus  realizarea staţiilor dre biciclete din alte fonduri şi nu din bugetul Ocolitoarei. Chiar şi aşa  Primăria a păstrat  respectivele staţii, dar a mai redus din condiţii. Culmea, Primăria face achiziţia de biciclete şi staţii pe care să le amplaseze şi pe Ocolitoare, numai că Ocolitoarea nu există.

Sume fixe pentru contractele  ,,aleșilor“

În ultimii 4 ani ofertele Road Construct acceptate de Primăria Făgăraş au cam aceleaşi valori, indiferent de obiectul serviciilor, cam 32.000 euro fiecare. S-au plătit bani de la buget pentru modernizarea casei de cultură, pentru cinematograful Transilvania aflat în paragină, pentru parcul Regina Maria, iar pentru modernizarea străzilor s-au bifat nenumărate documentații tehnice.

  •  Contract  nr. 12119 / 19.04.2018 în valoare de 157.000 lei din bugetul local  pentru ,,Elaborare documentatie tehnico -economica in faza SF/DALI, pentru PROIECT 1 – Modernizare Sc Gimnaziala nr 7 şi reţeaua de străzi urbane în vederea creşterii calitatii vieţţii în Municipiul Făgăraş, pentru  obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B”.
  •  Contract nr. 12120 / 19.04.2018  în valoare de 157.000 lei pentru ,,Elaborare documentaţie tehnico -economică în faza DALI, pentru PROIECT II – Modernizarea Casei de Cultură (înfiinţare Centru Cultural Făgăraş) şi a parcului Regina Maria în vederea creşterii calităţii vieţii în Municipiul Făgăraş, pentru obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B, OS13.1”.
  • U Contract nr. 11933 / 13.04.2018  în valoare de 155.652 lei cu  termen de execuţie de 90 de zile,  pentru  ,,Servicii de proiectare faza DALI – cinematograf Transilvania Municipiul Făgăraş”.
  •  Contract nr. 41306/ 09.05.2019 în valoare de 159.329,10  lei  pentru  ,,Proiectare, în vederea realizării obiectivului de investiții Reabilitare, modernizare străzi/drumuri în Municipiul Făgăraș, jud. Brașov”.
  •  Contract nr. 5132/ 12.02.2019 în valoare de 145.180,00  lei pentru ,,Revizuirea/actualizarea Proiectului tehnic aferent proiectului: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în Municipiul Făgăraş, județul Braşov”
  •  Contract nr. 43402/ 21.08.2020 în valoare de 128.877,00  lei, cu termen de execuţie 2 ani, august 2022,  pentru  ,,Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş, jud. Braşov”  valabil 2  ani.
  •  Contract nr. 194 din 06.01.2020  cu MEDILINE EXIM SRL şi MALEX ENGINEERING SRL în valoare de 249.900,00 lei pentru Contract prestari servicii de management de proiect (consultanta in implementare) privind obiectivul: ,,Modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 7 Și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here