FOTO: national.ro

Regulile actuale pentru acordarea burselor școlare vor suferi o serie de schimbări în următoarea perioadă, potrivit unui proiect de lege apărut recent, ce vizează modificarea consistentă a Legii educației. Astfel, unele dintre burse se vor redenumi, o parte dintre regulile de acordare se vor schimba, iar valoarea lor minimă va fi stabilită de viitoarea Lege a educației, nu prin hotărâri de Guvern, ca acum, și se va majora.

Prima dintre schimbările ce vizează bursele elevilor, ce apar în proiectul de lege, este că valoarea lor minimă va fi stabilită de Legea educației, nu anual, prin hotărâre de Guvern, așa cum se întâmplă acum.

Apoi, numărul burselor va rămâne același, respectiv patru, dar denumirea unora și modul în care se vor acorda se va schimba. Astfel, vor exista bursa de excelență olimpică I/ internațională, bursa de excelență olimpică II/ națională, bursa de performanță școlară, bursa profesională și bursa socială.

Bursele de excelență olimpică I și II se vor acorda astfel:

 • bursa de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale. Bursele de excelență olimpică I se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.
 • bursa de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale. Bursele de excelență olimpică II se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Excepție vor face elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

De bursele de excelență olimpică I vor putea beneficia, alături de cei din învățământul de stat, și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat.

Bursa de performanță școlară va fi acordată, similar cu actuala bursă de merit, elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială. Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se vor stabili anual la nivelul fiecărei școli.

Cel de-al treilea tip de bursă, bursa profesională,  va fi destinat elevilor care urmează învățământul profesional de stat. Bursa profesională se va acorda tuturor elevilor din învățământul liceal profesional, cu condiția să nu aibă un număr mare de absențe.

În fine, bursa socială va fi o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar. Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Valorile minime ale burselor amintite ar urma să fie:

 • bursa de excelență olimpică
  • 1.000 lei/luna – bursa de excelență olimpică I/internațională;
  • 700 lei/luna – bursa de excelență olimpică II/națională;
 • 500 lei/luna – bursă de performanță școlară;
 • 300 lei/luna – bursă profesională;
 • 300 lei/luna – bursă socială.

După cum spuneam, unele dintre burse se vor putea cumula cu altele. Mai exact, cumulul burselor se va putea face astfel:

 • bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă;
 • bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială;
 • bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

În prezent, valoarea burselor acordate elevilor este:

 • 500 de lei – pentru bursa de performanță,
 • 200 de lei – pentru bursa de merit și bursa de ajutor social,
 • 150 de lei – pentru bursa de studiu.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here