Pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu) problema reciclării deșeurilor este o prioritate, iar pentru primăriile din județ, membre în cadrul asociației, o sursă de venit. Conform datelor prezentate de ADI ISO Mediu referitoare la primele 19 zile din luna iulie, au fost reciclate și valorificate nu mai puțin de 6 tone de deșeuri pe zi din șase localități, însumând 114 tone de deșeuri.

  • „Această cantitate a fost preluată din oraşele Zărneşti, Râşnov şi din comunele Cristian, Bran, Fundata şi Vulcan. Practic, media zilnică pentru fiecare dintre cele şase localităţi este de o tonă pe zi”, a declarat preşedintele ADI ISO Mediu Braşov, Liviu Butnariu.

Se știe că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov (ADI ISO Mediu Braşov) a fost mandatată de autorităţile locale din judeţ  să semneze cu organizaţii de implementare a obligaţiilor privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) contracte pentru  valorificarea deşeurilor reciclabile.  Astfel că Asociația de Dezvoltare  Intercomunitară ISO Mediu a încheiat cu  OIREP   trei contracte pentru gestionarea deșeurilor reciclabile, cu Financiar Recycling, Greenpoint și Marathon EPR, care s-au dovedit a fi benefice pentru membrii asociației și implicit pentru operatorii care activează pe raza UAT-urilor. Pentru fiecare tonă de deşeuri reciclabile, bonificaţia primită de la OIREP-uri este de 700 lei. De exemplu, o sticlă PET de 2 litri are 42 de grame, astfel că pentru o tonă de deşeuri este nevoie de 23.809 sticle PET-uri. Printr-o astfel de strategie, deșeurile reciclabile au devenit  o reală sursă de venit pentru primării și operatorii de serviccii de salubritate.

  • „Pe lângă beneficiul financiar, vorbim şi de un impact semnificativ în reducerea poluării cu acest gen de deşeuri”, explică Liviu Butnariu, președintele ADI ISO Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here