Duminică, 24 iulie a.c., la Crucea –monument din incinta Mănăstirii Brâncoveanu au sosit oameni din toată țara, dar și din satele făgărășene, care au ținut să participle la parastasul luptătorilor din  Munții Făgărașului și ai sprijinitorilor lor. După liturghia de la biserică, preoții de la Mănăstire au venit la monument. Li s-a alăturat și preotul paroh de la Sâmbăta de Sus Răsăriteană, Ioan Drăghici. A fost oficiată slujba de pomenire la finalul căreia s-a cântat ,,Veșnica pomenire“. A urmat un moment de depunere de coroane la Crucea monument prezentat de jurnalista Lucia Baki.  Au ținut să aducă un pios omagiu eroilor anticomuniști și au depus coroane:

  •   Asociația Foștilor Deținuți Politici Brașov-Făgăraș prin vicepreședintele Alexandru Chistol și Rolf Teutsch
  •   Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Anticomuniști  prin secretarul de stat Irina Leulescu
  •   Consiliul Județean Brașov prin vicepreședintele Șerban Todorică și Sorin Constantin Mânduc
  •   Senatorul de Țara Făgărașului, Marius Toanchină
  • Senatorul Sorin Lavric
  •  Comuna Beclean prin primarul Claudiu Motrescu
  •   Satul Ileni, comuna Mândra, printr-o delegație condusă de primarul Șerban  Ioan Taflan
  •   Comuna Recea prin primarul Gheorghe Lazea și Petrișor Ioan
  •  Comuna Sâmbăta de Sus prin primarul Nicolae Morariu
  •  Ziarul Monitorul de Făgăraș prin directorul Iosif Baki
  •   Orașul Victoria prin viceprimarul Cristian Iosipescu
  •   Asociația ,,Uniți sub tricolor“ prin Bogdan Nițu

  S-au ținut alocuțiuni de către Coriolan Baciu, președintele Fundației IG Ogoranu, Florin Dobrescu, secretarul fundației.

  •   Irina Leulescu, secretarul de stat în cadrul SSRMLA, a vorbit despre lupta anticomunistă și meritele luptătorilor, despre unitate, credință  și demnitate națională. ,,Sunt aici și în această funcție datorită domnului Octav Bjoza, președintele AFDPR, care este un exemplu de curaj, onoare, demnitate“.
  •   Șerban Todorică, vicepreședintele CJ Brașov: ,,Ne aflăm la acest eveniment pentru a ne arăta cinstea și respectul pentru acei români, iubitori de neam, care prin jertfă și dăruire au scris o pagină importantă a istoriei țării noastre. În Munții Făgăraș a existat, la sfârșitul anilor 40-începutul anilor 50, una dintre cele mai cunoscute grupări de rezistență armată anticomunistă. Partizanii au dat dovadă de curaj, bună organizare, dăruire și iubire de țară, dar cu toate acestea, trădarea a fost cea care a stat la baza anihilării Grupului Carpatin Făgărășan, membrii săi și sute de susținători au fost arestați sau executați. Împărtășesc întru-totul cele spuse de fostul mare scriitor Octavian Paler, originar din satul Lisa: ,,Sunt convins că rezistența din Munții Făgărașului reprezintă un capitol impresionant de demnitate românească. Sunt mândru că atâția români au putut să pună libertatea vieții deasupra, în plină teroare“.
  •   Primarul comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu: ,,Se spune că  trebuie ,,sa cunoaștem bine trecutul ca să putem să înțelegem și să clădim viitorul!“ Acești oameni pe care-i comemorăm astăzi sunt trecutul noștru și nu trebuie uitați, și despre asta vreau să  vorbesc eu astăzi, despre oameni, categorii de oameni…Prima categorie sunt cei comemorați astăzi, oameni verticali, cu coloană vertebrală, care și-au sacrificat viața lor și a familiilor pentru un ideal în care au crezut. Altă categorie de oameni sunt cei care, dintr-un motiv sau altul, i-au trădat…aceștia ne arată că indiferent de vremuri urmașii lui Iuda sunt printre noi și o să fie până la sfârșitul vremurilor. Și o altă categorie, poate cea mai importantă, este cea a celor nepăsători….și aceștia sunt cei mai periculoși…din păcate nepăsarea naște monștrii și nu trebuie să vă uitați prea mult în urmă…Unica soluție este implicarea tuturor altfel persistăm în egoism și nepăsare. Și neaparat să nu uităm și să cinstim pe cei care ne-au arătat că există speranță de mai bine“.
  •  Șerban Ioan Taflan, primarul comunei Mândra: ,,Din comuna Mândra, din satul Ileni, au luptat mulți localnici împotriva comunismului, au fost arestați, persecutați, condamnați la mulți ani de închisoare, unii dintre ei nici nu s-au mai întors acasă. Astăzi, le aducem un pios omagiu prin prezența noastră, aici, la monument. Toma Pirău a fost împușcat în podul șurii unui localnic de securitate. Toți cei din neamul Sima au fost închiși, deportați, din neamul Metea, bărbați, femei, tineri, au fost închiși. Ioan Metea a decedat din cauza bătăilor primite în închisoare. Pentru ei a fost importantă libertatea, credința și dreptatea“
  • Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean: ,,Am fost onorat să fiu printre  cei care au cinstit memoria luptătorilor din Munții Făgăraș, le-am adus cu toții un pios omagiu, mulțumindu-le pentru curajul de care au dat dovadă și tăria de caracter. Deși nu ne ridicăm la înălțimea înaintașilor nostri, încercăm așa cum putem și ne ajută vremurile să le urmăm exemplul. Măcar atât“ 

La finalul ceremoniei s-a cântat ,,Imnul luptătorului căzut“ de către toți participanții, după care s-au împărțit colaci, cozonac, vin și suc.

Imnul luptătorului căzut

Simion Lefter

Plânge printre ramuri luna,
Nopțile-s pustii,
Căci te-ai dus pe totdeauna,
Și n-ai sã mai vii.

Pe cărările umblate
De noi te-am cătat,
Te-au uitat pân-astazi toate,
Și ai tăi te-au uitat.

Numai vântul mai suspină,
Dulcele tău cânt,
Peste florile ce-alină,
Tristul tău mormânt.

Ca o lacrimă de sânge,
A căzut o stea,
Drum de foc și biruință
Pentru Garda ta.

Bate vântul peste ape,
Trece timpul greu,
Noi mereu te plângem, frate,
Iar tu dormi mereu.
(Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here