Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 25 iulie, că guvernul vrea ca salariul minim majorat să intre în vigoare chiar din prima zi a anului viitor.

Guvernul începe negocierile cu mediul de afaceri pentru creșterea salariului minim, a anunțat ministrul Muncii luni, iar românii vor avea salariul minim majorat din ianuarie (n.r.- 2023).

„Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată.

Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție să fie o majorare a salariului minim”, a declarat ministrul Marius Budăi la Antena 3.

Suntem în dinamică cu discuțiile cu Uniunea Europeană”, a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3, într-o intervenție în direct.

Negociatorii statelor membre din UE au ajuns în iulie la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent” cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime.

Potrivit Parlamentului European, statele Uniunii Europene trebuie să determine acum dacă salariile lor minime legale sunt suficiente pentru a asigura un standard decent de viață.

Astfel, salariile minime vor urma să fie stabilite în raport cu valorile de referință internaționale: cel puțin 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median, la nivelul statului respectiv.

În prezent, 18 țări ale Uniunii Europene nu îndeplinesc aceste criterii.

Calculul pentru România: salariul minim brut, cel puțin 3.200 de lei

În România, calculul actual pornește de la un salariu mediu brut de 6.401 lei în luna martie a acestui an, conform Institutului Național de Statistică (INS) și un minim brut de 2.550 lei.

Conform criteriilor Directivei, salariul minim brut ar trebui să ajungă, în România, la cel puțin 3.200 de lei.

La nivel național, creșterea va fi resimțită de 1,1 milioane de angajați. Aceștia reprezintă mai bine de 20 la sută din totalul salariaților din România (5,7 milioane, la 01.05.2022)

În prezent, din cele 27 de state membre UE, doar șase au salariile bazate pe contracte colective de muncă, în timp ce 21 au setate salariile minime de către propriul Executiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here