Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, că pensiile vor crește cu siguranță de la 1 ianuarie 2023 și că Guvernul ia în calcul creșterea pragului până la care pensiile nu sunt impozitate, deoarece inflația a erodat în ultimii ani puterea de cumpărare.

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023”, a spus ministrul de Finanţe.

Întrebat cu cât ar putea să crească, ministrul a precizat: ”Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an dar cu siguranţă o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul.

El a mai afirmat că sistemul public nu este impozabil până la valoarea de 2.000 lei și că lucrurile așa vor rămâne.

„Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a fost dată în 2017, iar între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației”, a spus Câciu.

El a precizat că Guvernul analizează impozitarea pensiilor mari, dar nu va afecta partea de contributivitate.

„În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii, cu privire la o posibiliă impozitare, dar sub condiția neimpozitării părții de contributivitate. Analizăm acest lucru împreună cu ministerul Muncii”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a fost întrebat și dacă pensiile militare vor fi incluse în această impozitare, așa cum prevede contractul de consultanță cu Banca Mondială pe reforma legi pensiilor. „Ceea ce ține de ministerul de Finanțe este în corelație cu reforma pensiilor pe care o face Ministerul Muncii împreună cu celelalte ministere implicate din perspectiva sistemelor de pensii pe care le au în atribuții”, a răspuns el.

Ministrul a precizat că partea de impoziare va privi doar celelalte sisteme de pensii fără a fi afectată partea de contributivitate.

Analiza va fi gata în săptămânile următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here