Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov va putea obține finanțare europeană prin  Planul  Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe și comune. ADI ISO Mediu este eligibilă pentru finanțarea centrelor integrate de colectare separată prin aport voluntar  destinate agromerărilor  urbane (CAV) în cadrul apelului de proiecte  ,,Managementul deșeurilor, Componenta C3“.  Pentru fiecare Centru integrat de colectare separată înființat, ADI ISO Mediu Brașov va putea obține o finanțare de 778.000 de euro. Deocamdată la nivelul județului Brașov și-a  exprimat intenția de a înființa un astfel de centru Consiliul Județean Brașov.

  • ,,În acest moment avem în proiect 5 centre. Avem acceptul Consiliului Județean Brașov pentru înființarea unui centru, legându-ne de SMID. Suntem în discuții cu Zărnești, Codlea, Târlungeni, Râșnov și  orașul Victoria.  Vom discuta și cu celelalte UAT-uri din județ și vom analiza dacă acestea sunt eligibile pentru înființarea de platforme de tip CAV  finanțate prin PNRR“ a declarat Adrian Miria de la ADI ISO Mediu.

În cadrul PNRR, prin  această măsură  se urmărește   accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară. Managementul deșeurilor vizează îmbunătățirea implementării colectării separate, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului.

  • ,,Investițiile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență în domeniul gestionării deșeurilor municipale contribuie cu 4,5% la ținta națională de atingere a ratei de 50% de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor municipale până în 2025.  Alocarea financiară    va fi utilizată pentru realizarea de investiții pentru înființarea de centre de colectare prin aport voluntar. Finanțarea va fi aprobată    pe principiul “primul venit, primul servit” și va viza  construirea și dotarea  centrelor de colectare prin aport voluntar (CAV). După aprobarea și finanțarea proiectelor, termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este 30 septembrie 2024 “ a explicat Liviu Butnariu, președintele ADI ISO Mediu Brașov.

Cinci platforme de tip CAV

ADI ISO Mediu va depune deocamdată o cerere de finanțare care va cuprinde  5 platforme de tip CAV, în conformitate cu Planul  Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)  dar și cu numărul de populație.  La nivel național sunt stipulate prin PNRR  înființarea și operaționalizarea a 250 de centre de colectare cu aport voluntar până la 30 septembrie 2024, iar până la 30 iunie 2026 alte  565 de noi centre de colectare cu aport voluntar. Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar   este de 587.860.000 Euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară  de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției.  Valoarea maximă eligibilă a proiectului pentru un CAV este de  cel mult 778.720 euro, fără TVA, dar un beneficiar poate depune mai multe cereri de finanțare  fără a depăși însă  pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

Centrul de colectare trebuie să funcționeze minim 10 ani

Pentru a se obține finanțarea proiectului, beneficiarul trebuie să dețină în proprietate  terenul pe care se construiește centrul sau să dețină un drept real asupra lui până la finele anului 2035,  terenul să fie liber de sarcini sau interdicții, să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale sau dreptului comun.  Solicitantul trebuie să facă dovada asigurării funcționalității platformei de colectare a deșeurilor cu aport voluntar pe perioada sustenabilității proiectului, adică cel puțin 10 ani de la finalizarea oficială a activităților din cadrul proiectului de investiție.

Ce se finanțează

Pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar  se susțin următoarele lucrări:

  •  Lucrări privind amenajarea terenului și asigurarea utilităților necesare obiectivului de  investiții, în interiorul amplasamentului;
  • Lucrări privind organizarea de șantier;
  • Construcții și instalații
  •  Dotări, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale
  •  Cheltuielile cu proiectarea și consultanța, probe tehnologice și teste
  •  Cheltuieli privind informarea și publicitatea.
  • Costurile generale reprezentând plata arhitecților, inginerilor și consultanților, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, a proiectului tehnic, achiziționarea de licențe și patente.

 ADI ISO Mediu, punte între UAT-uri și cetățeni

ADI ISO Mediu a fost  constituită în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului de salubrizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu preverile legislatiei europene și naționale.

  • ,,Gestionarea profitabilă a deşeurilor se poate realiza doar în parteneriat cu toate autorităţile locale și cu cetățenii judeţului Braşov. 38 de primării ne-au încredinţat partea de trasabilitate a deşeurilor“ explică Liviu Butnariu, președintele ADI ISO Mediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here