Au trecut 32 de ani degeaba de la evenimentele din Decembrie 1989. Se spera atunci că regimul se va schimba, iar românii vor uita întru totul de comuniști și de metehnele lor. Și n-a fost așa. Îi găsim astăzi în toate structurile, pe funcții importante în administrațiile centrale, județene și locale, chiar și la șefia instituțiilor publice. Cu un tupeu ieșit din comun țin cu dinții de scaune pentru a le preda mai departe progeniturilor lor. Dacă bătrânul a fost șef de CAP, pruncul trebuie să fie măcar primar. Dacă a fost șef de partid, director sau informator, urmașul lui nu poate sta în afara structurilor și fără funcție. În vechiul regim, românul de rând era urmărit de oamenii unui singur partid, PCR, astăzi, săracul cetățean nici nu știe de cine să se mai ferească.

Făgărașul s-a întors cu 32 de ani în urmă

Urmărind ședința ordinară a CL Făgăraș de  joi, 28 iulie 2020, transmisă online, am fost trimisă cu trei decenii în urmă. Parcă asistam la televizor la o plenară a PCR unde cel care conducea lucrările era, prin vorbă, atitudine și gesturi, șeful suprem. Niciodată comuniștii n-au fost acceptați de făgărășeni. Chiar și Ceaușescu evita municipiul. Plenul CL Făgăraș a fost condus de cel mai vârstnic dintre consilierii locali, Butunoiu Nicolae, de 71 de ani. A ajuns membru în Legislativul de la Făgăraș pe listele PSD. Nici nu  putea fi recomandat de alt partid pentru că metehnele dobândite într-o viață de comunist cu greu le poți lăsa în urmă.  Văzându-se la pupitrul de comandă, Butunoiu s-a transformat. A dovedit că PCR-ul n-a dispărut, ci și-a schimbat doar inițialele, în PSD. I-a ținut isonul și primarul care se afla tot la pupitru, în dreapta lui, că doar fac parte din același partid. S-au remarcat printr-o șușoteală  continuă, demnă de doi colegi de partid care lucrează în favoarea acestuia, Butunoiu uitând parcă de demersul primarului pe când era independent de a exclude 10 consilieri locali printre care și pe el. Mai pe înțelesul făgărășenilor, municipiul s-a întors cu 32 de ani în urmă.

,,A fugit după un mic investitor, dar a fugărit compania Bosch“

Ordinea de zi a fost una stufoasă cu vreo 40 de proiecte de hotărâre, plus încă vreo 4 pe lista de suplimentare. Se anunța o ședință lungă și cu dezbateri pe măsură. Un consilier nou, de la PNL, a depus jurământul, iar în contrapartidă, PSD a eliminat un consilier local. Au rămas în plen 15 aleși locali, ca rezultat al manevrelor politice puse pe tapet din septembrie 2020 până în prezent. Când Cristina Paicu a cerut să se respecte legile și să nu se denatureze adevărul, referindu-se la Camelia Crișan care ține locul secretarului general al municipiușui, s-au declanșat ostilitățile. A venit cu alte argumente și Lucian Cupu când s-a vorbit despre investitorul care vrea să înființeze în oraș o academie de tenis. ,,Da, se denaturează adevărul. Vorbim de micii investitori precum această academie de tenis, dar compania Bosch a fost blocată, fugărită din Făgăraș. Nu spuneți nimic?“ a spus Lucian Cupu adresându-i-se primarului care fugise după antrenorul de tenis căruia nu i-a fost votată investiția. Și pentru a  ține isonul primarului, colegul de partid în PSD, președintele de ședință, Butunoiu Nicolae, a dat frâu liber vechilor metehne. ,,Haideți să votăm sau vreți acasă, probleme la pian, la înot, ba se scarpină la sprâncene“. Pe unii consilieri i-a surprins remarca, dar pe alții pur și simplu i-a deranjat.

,,Fiecare a băut  câte o bere și ați mâncat câte un grătar acolo“

Aleșii locali au avut de analizat și votat mai multe proiecte de hotărâre privind ,,apartenența la domeniul public al municipiului“ a unor imobile pentru ca acestea  să poată fi puse în vânzare.  Se afla pe ordinea de zi și imobilul de pe Negoiu, nr. 2A, de 224 mp. Este vorba despre terenul din zona restaurantului Terra. Când s-a ajuns la vot, remarca lui Butunoiu a depășit orice limită. ,,Fiecare a băut   câte o bere și ați mâncat câte un grătar acolo. Mulțumesc dl Cupu, Dobrea, d-na Paicu nu vă abțineți?“ Probabil în vechiul regim așa se proceda, se aviza totul la mica înțelegere și după interes. Butunoiu Nicolae, în glumă, a recunoscut că se mai practică și azi.  ,,Dl Cupu, nu interveniți?“ i s-a adresat lui Lucian Cupu când s-a analizat vânzarea unui apartament de pe strada 13 Decembrie. Au  urmat vreo 5 proiecte  de hotărâre care au fost votate în unanimitate, situație care i-a dat președintelui de ședință cea mai mare satisfacție: ,,Ce frumos merge când este unanimitate!“ Precum era la vechiul partid, toată lumea ridica mâna, nu erau oponenți, o mașină de vot. Cum cele mai multe observații ce se doreau a fi ironice  au fost adresate consilierului local Lucian Cupu, acesta a răbufnit: ,,Aș vrea să vă calmați, depășiți o limită a bunului simț. Aveți 71 de ani, iar dacă nu v-ați luat pastilele vă rog să le luați“. S-a calmat preț de vreo 2 proiecte de hotărâre. ,,Ia să vedem cine e contra turismului?“ a fost comentarul acestuia la un alt proiect de hotărâre.  Așa era pe vremuri: ,,Ia să vedem cine-i contra partidului!“.

,,Îl recomandă partidul, este de 10 ani membru în PSD“

S-a instalat haos  la desemnarea membrilor în consiliile de administrație de la SC Piețe Târguri și Oboare SRL, SC Salco Serv SA și Nitroparc. Deși proiectul de hotărâre era clar pentru desemnarea a noi membrii pentru 2 luni, primarul a  cerut prelungirea mandatelor celor existenți. A intervenit Lucian Cupu care a cerut să fie respectat proiectul de hotărâre. ,,Noi trebuie să respectăm legea. Nu este prelungire, este desemnare de membri. Ați primit citația de la DNA, dle primar?“. Când Cristina Paicu a cerut detalii despre membrii propuși,  Butunoiu Nicolae l-a prezentat pe Predescu Radu, care era propus pentru Piețe Târguri și  Oboare. ,,Îl recomandă partidul, este de 10 ani membru în PSD“ a explicat Butunoiu mândru de isprava lui. Și nu s-a limitat la aceste remarci. ,,Hai să facem un pic de mișto de ei“ îi spunea primarului în surdină, dar camerele au surprins dialogul. Apoi:  ,,D-na Paicu se mai șterge, transpiră…“. A fost momentul în care Lucian Cupu a taxat ieșirile fără noimă a colegului său:  ,,Să chem să vă pună fiola?“.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here