•   Ce centre funcționează la Victoria sub coordonarea DGASPC Brașov

  •  ONG-urile vor prelua activitatea Direcțiilor pentru protecția copilului

Centrul de plasament ,,Azur“ de la Victoria a fost desființat în toamna anului 2018, după 43 de ani de activitate. S-a numit pe rând orfelinat, apoi casă de copii și ulterior centru de plasament.   Când au venit deciziile instanței judecătorești ca băieții internați la ,,Azur“ să fie relocați în alte centre, a fost o zi tristă atât pentru copii, dar și pentru personalul angajat. Mai erau în județul Brașov alte 5 centre coordonate de DGASPC Brașov în care erau instituționalizați băieți și fete de până la 18 ani. Doar centrul de la Victoria s-a desființat atunci, septembrie  2018. Dar de la 1 octombrie 2022 și cele 5 centre din județ trebuie să fie desființate. Cel puțin așa prevede Legea 191 promulgată de președinte în iunie 2022.

Minorii  au părăsit cu greu centrul de la Victoria

Fraţii Laurenţiu, Mihăiţă  şi Daniel au fost primii minori transferaţi din Centrul de plasament ,,Azur”  din Victoria în urma deciziei luate de DGASPC Braşov de a defiinţa unitatea.  Vineri, 29 septembrie 2018, micuţii au fost transferaţi conform hotărârii judecătoreşti la noua casă din Centrul de plasament de la Dacia. Următorii care au părăsit instituţia din Victoria au fost fraţii Florin, Robert, Alexandru şi Ioan, care au fost transferaţi la centrul de la Săcele. Singurul care s-a opus deciziei DGASPC Braşov a fost elevul Mico Rareş de 19 ani. Băiatul nu a fost de acord cu transferul la o altă instituţie şi a rămas în oraşul Victoria. Atunci, Rareş era elev la Şcoala specială în clasa a XI-a.  Pentru că s-a opus  deciziei, a fost chemat la sediul  DGASPC Braşov, dar nici așa nu și-a schimbat decizia. Astfel au fost găsite soluții pentru copil, a fost cazat la internatul C.T. ,,Dr. Alexandru Bărbat”, iar masa era asigurată   de centrul pentru persoane vârstnice ,,Castanul”.

Orfelinat înființat în 1975

Se încheia în octombrie 2018 istoria casei de copii din Victoria, care se înființase în vara anului 1975.   ,,Îmi amintesc cum au venit la Victoria cu un leocoplast lipit pe gât pe care  era scris numele băieților. Toţi erau de aceaşi vârstă, de trei anişori,  şi nici unul nu ştia cum îi cheamă. Reacţia mea a fost să le dezlipesc de pe gât leocoplastul. Parcă erau în lagăr. Îmi amintesc că am început activitatea cu doi angajaţi, un fochist şi un portar, iar pe parcurs am angajat câte un om pe fiecare sector. Era un educator la 25 de copii şi doi supraveghetori de noapte” îşi aminteşte profesorul Florin Dumitraş.   În 1989, directorul Dumitraş a demisionat din funcţie, dar cererea nu a fost aprobată de Inspectorat decât în septembrie 1990.  În perioada 1975 – 1982 la Casa de copii erau peste 70 de copii preşcolari, dar aceştia au fost mutaţi la căminul din Noua şi la Victoria au rămas doar şcolarii.  În curtea instituţiei existau anexe gospodăreşti unde creşteau 40 – 50 de porci pe an, exista şi grădină de zarzavat şi o livadă. Aveau şi pământ în Ucea de Jos de la CAP unde copiii împreună cu educatorii cultivau cartofi şi porumb. În perioada 1975 – 2018 această instituţie a fost condusă de 10 directori: Florin Dumitraş, Cînduleţ Gheorghe,  Olimpia Beca, Vasile Tuşa, Viorel Olteanu, Adriana Gal, Morlova Maria, Cristina Bratu, Janos Sandor Szekeres şi Viorica Harcu.

De la ,,Azur“ la ,,Sfântul Gheorghe“

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Braşov n-a renunțat însă la Victoria, mai ales că deține aici un imobil generos, o clădire cu parter și 2 etaje și curte, dar și o clădire nouă cu 4 etaje, chiar lângă spitalul din localitate. Clădirea a fost împărțită în două, o parte destinată azilului de bătrâni ,,Castanul“, iar în locul centrului ,,Azur“ s-a înființat centrul pentru persoane fără adăpost ,,Sfântul Gheorghe“. De cum au fost relocați copiii, în camere  au fost aduse persoanele cu dizabilități și fără aparținători de la centrul din Timișul de Sus.

Doar o casă achiziționată

Proiectul DGASPC Brașov prevedea  înființarea la Victoria de locuințe protejate. Prima locuință a fost cumpărată  pe strada Salcâmilor nr. 17. Achiziţia s-a făcut cu fonduri nerambursabile prin Programul de Interes Naţional (PIN 2) la sfârşitul lunii aprilie 2020.  ,,La Victoria, DGASPC Braşov intenţionează să înfiinţeze patru locuinţe protejate pentru adulţii cu dizabilităţi. În acest sens Direcţia a achiziţionat o casă de pe piaţa liberă şi urmează să mai achiziţionaze încă trei“ au declarat în 2020, rprezentanții Direcției. Deși au fost publicate multe anunțuri, n-a fost achiziționat decât un imobil până în prezent.  Casele   trebuie să îndeplinească anumite condiţii: minim două dormitoare, living, bucătărie şi un grup sanitar la parterul imobilului, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi, camera a treia şi un grup sanitar pot fi situate şi la alt nivel (mansardă, etaj, demisol), iar  aceste spaţii trebuie să se regăsească în cadrul unei singure case.

Centrul ,,Sfântul Gheorghe“ cu pacienți agresivi

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” a fost deschis  în august 2019 şi are 48 locuri ocupate cu persoane cu dizabilităţi şi afecţiuni psihice. Centrul, conform organigramei, ar trebui să aibă 61 de angajaţi şi un director. Aici au fost transferaţi bolnavii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Anton” din Timişul de Sus. O parte din personalul de la ,,Azur“ s-a transferat la noul centru, iar alți angajați s-au transferat la centrul de plasament ,,Floare de colț“ de la Făgăraș    ,,Beneficiarii centrului uneori sunt agresivi, au momente în care fac crize, iar noi trebuie să acţionăm. Crizele îi transformă, iar din oameni neajutoraţi devin agresivi şi au o  putere de nedescris” declarau angajații șocați de comportamentul beneficiarilor de la ,,Sfântul Gheorghe“.

Azilul ,,Castanul” cu 40 de locuri

Azilul  ,,Castanul” funcţionează de 13 ani  în clădirea de pe  strada Policlinicii, nr. 12. A fost primul cămin de bătrâni din Ţara Făgăraşului. Azilul este subordonat Consiliului Judeţean Braşov, iar  taxele  plătite de beneficiari au fost stabilite prin  HCJ.   Aici sunt sunt disponibile  40 de   locuri, dar au fost aduși și pensionari de la  Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru după ce această unitate a intrat în reorganizare.

Primul pas spre desființarea DGASPC

Întrebarea este ce se va întâmpla cu copiii de la cele cinci centre de plasament din județ? „În județul Brașov sunt încă funcţionale cinci centre de plasament: la Făgăraş, Rupea, Ghimbav, Codlea şi Dacia, cu un total de 124 de copii. Închiderea centrului de la Dacia este deja supusă aprobării plenului Consiliului Judeţean Braşov. Pentru fiecare dintre cei 124 de copii instituţionalizaţi în cele cinci centre de plasament se lucrează la planul de intervenţie specializată, care, în funcţie de situaţie, poate avea ca finalitate reintegrarea în familie, adopţia, plasamentul rezidenţial sau familial“, a precizat Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov.

Trei centre de zi de consiliere

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov implementează un   proiect ce vizează creşterea calităţii serviciilor sociale oferite în comunitate copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, precum şi tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, la nivelul judeţului Braşov.   În acest sens vor fi deschise trei centre de zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, în Brașov, Făgăraș și Rupea, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, dublate de implementarea unor măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familiile lor. Activitățile derulate în centrul de zi de la Brașov, de pe strada Brândușelor,  sunt  adresate copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familiile lor, din Brașov  Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav şi Budila, iar cele de la centrul de zi din Făgăraș copiilor din Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu şi Sâmbăta. Copiii cu tulburări de comportament din Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti vor fi consiliați și sprijiniți în cadrul centrului de zi de la Rupea.

Proiectul de 5,8 milioane de lei

DGASPC Brașov derulează și proiectul, intitulat „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, care este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea proiectului este de 5.821.420,12 lei  din care 4.948.207,11 lei este contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei de la buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a beneficiarului. Implementarea durează 36 de luni și  a început la 14 mai 2020 și se încheie la 13 mai 2023.

Prefectul va amenda directorii care nu închid centrele de plasament

Potrivit modificărilor legislative, de la 1 octombrie a.c.,  centrele de plasament nu vor mai putea funcţiona, după cum prevede Legea 191 din 28 iunie 2022, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului.    „Centrele de plasament nu ar trebui să mai existe de la 1 octombrie, iar acolo unde există, în opinia mea şi a instituţiei, sunt în afara legii, motiv pentru care prefectul poate să amendeze directorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului“, a explicat Vişinel Bălan, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la rândul său provenit din sânul sistemului. Aceste centre de stat vor fi închise în fiecare judeţ. ONG-urile vor putea prelua o parte din atribuţiile DGASPC-urilor, astfel că numărul de angajaţi al acestora se va reduce. „În mai multe judeţe din ţară, deja consiliile judeţene au scos la licitaţie, să spunem aşa, proceduri, caiete de sarcini pentru servicii private, pentru ca ONG-urile să preia anumite servicii ale Direcţiilor de Protecţie a Copilului. Aici ţine de managementul fiecărui judeţ, dar există o direcţie în sensul acesta şi ONG-urile, organizaţiile neguvernamentale în domeniul copilului care doresc să furnizeze servicii în acest sens, sunt încurajate şi pot să participe la acest proces de reformă socială“, a mai explicat Vişinel Bălan. El spune că aparatul s-a redus deja în multe direcţii din ţară, mai ales că în unele judeţe există chiar şi 2.500 de angajaţi. Odată cu aceste modificări, o parte din personal nu îşi mai justifică existenţa. Specialiştii vor fi, însă, cel mai probabil, preluaţi de organizaţiile private care se vor ocupa de creşterea şi educarea acestor copii.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here