FOTO: avocatnet.ro

După cum e prevăzut într-un proiect de lege ce va modifica semnificativ actuala legislație a educației, violenţa fizică, abuzul emoțional, dar și alte acțiuni ce pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică ori psihică a elevilor vor fi incluse în seria abaterilor disciplinare și vor însemna sancționarea profesorului responsabil cu desfacerea contractului de muncă. În plus, profesorul sancționat astfel nu va mai putea desfășura activitate didactică în sistemul de învățământ timp de zece ani, arată avocatnet.ro.

Faptele de violenţă fizică, abuz emoțional sau orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor vor fi considerate, potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, abateri disciplinare.

În cazul acestor abateri, profesorii vor fi sancționați cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Atunci când va fi vorba de desfacerea contractului de muncă pentru violenţă fizică, abuz emoțional sau alte acțiuni ce pun în pericol sănătatea elevilor, profesorul sancționat nu va putea exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ pentru o perioadă de zece ani.

În plus, profesorii sancționați pentru violență fizică sau abuz emoțional asupra copiilor vor pierde și calitatea de titular în învățământ.

Pe lângă cele amintite mai sus, alte abateri disciplinare vor fi considerate:

  • manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios, în situația în care potrivit legii nu reprezintă infracțiuni;
  • activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
  • încălcarea dispoziţiilor legii, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/ preșcolarii/ elevii;
  • alte fapte de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul unității/ instituției, interesul învățământului.

Apoi, sancţiunile disciplinare care se vor putea aplica profesorilor, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

  • avertisment;
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă cuprinsă între una și șase luni;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În cazurile de violenţă fizică sau abuz emoțional asupra elevilor, singura sancțiune disciplinară care se va putea aplica educatorilor, învățătorilor sau profesorilor este desfacerea contractului de muncă. Aceste abateri disciplinare vor putea fi constatate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul compartimentelor de asistență psihopedagogică.

Dacă profesorul cercetat este încadrat în compartimentul de asistență psihopedagogică, raportul de specialitate va fi realizat de specialiști din cadrul compartimentului de asistență psihopedagogică dintr-o altă unitate de învățământ.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here