FOTO: ProTV

O descoperire macabră a fost făcută marți după-amiază în județul Argeș. Un bărbat şi-a găsit toată familia măcelărită. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, mama ei, bunicii și un unchi.

S-a întâmplat în comuna Bascov, la 6 kilometri de Pitești. Șocat, tatăl copilului a sunat la numărul unic de urgență. Un suspect a fost deja identificat și se află în custodia polițiștilor. Are 53 de ani, este rudă cu victimele, şi este cunoscut cu probleme psihice.

Oribila poveste începe cu un telefon la 112, prin care un bărbat, cadru militar la spitalul militar din Pitești, anunța că și-a găsit întreaga familie fără suflare. A intrat întâi în propria casă, unde erau soţia lui şi fetița lor de 5 ani. A traversat apoi strada, la socrii, și i-a găsit morţi și pe aceștia. Lângă ei nu mai sufla nici cumnatul său.

Strada din satul Stejeret – Bascov, aflat la câţiva kilometri de Pitești, s-a umplut imediat de mașini ale Poliției, Jandarmeriei, și echipaje SMURD. Forțele de ordine au baricadat drumul.

Anchetatorii au constatat că cele relatate de medic se confirmă.

În casa vârstnicilor mai locuia un fiu al lor, de 53 de ani, cunoscut cu handicap psihic accentuat din 2007. Bărbatul a devenit imediat principalul suspect. A fost prins într-o pădure din apropiere. Era rănit la gât, pentru că încercase să se sinucidă și a recunoscut pe loc că și-a ucis sora, fratele, nepoata și părinții.

Bărbatul va fi supus unei expertize psihiatrice, care va stabili dacă a avut discernământ în momentul măcelului. Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, presupune că nu.

„Acest nefericit pacient care poate că nu îşi luă deloc tratamentul medicamentos a fost deranjat de un cuvânt, de un gest, de o vorbă şi intervine criza, puseul într-o astfel de criză când ei reacţionează deosebit de violent, a putut să execute o familie întreagă, are o putere fantastică în momentul acela de criză şi foarte mulţi oameni antrenaţi de abia îl pot pune la pământ”, spune Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, explică gestul bărbatului printr-o serie de resentimente acumulate.

„Crima în masă este motivată ideologic. în cele mai multe cazuri, persoana care se angajează în crima în masă are un raţionament care poate să fie delirant, care poate să fie la limită, dar este de fapt sistematizat. prin asta, de fapt, crima în masă se aseamănă mai mult cu o execuţie în serie decât cu o recidivă a homicidului. Poate că este o situaţie unde făptuitorul a avut interacţiuni lungi şi contondente şi repetate cu familia”, explică Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Sora bărbatului era asistentă medicală la spitalul militar, iar cumnatul medic. Probabil că familia și-a asumat răspunderea îngrijirii sale.

FOTO: ProTV

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Laurenţiu Palaghiea, a declarat, marţi, că deocamdată nu a fost stabilit un mobil al crimei. Suspectul le-a relatat anchetatorilor, destul de cursiv şi coerent, cum s-au produs evenimentele.

“Este greu de spus la acest moment dacă a existat un mobil al acestei crime. Persoana bănuită era în evidenţă cu boli psihice, nu putem şti în ce măsură bolile psihice i-au afectat capacitatea de a gândi, de a discerne şi de a avea reprezentarea faptelor lui. Sunt lucruri care urmează să fie stabilite de anchetă. Nu avem deocamdată detalii despre un mobil. S-au purtat discuţii cu făptuitorul. A relatat liber despre aceste fapte pentru care îl cercetăm. Se află în custodia organelor de poliţie. O să fie condus la Parchet pentru declaraţii. (…) Era coerent şi a relatat destul de cursiv despre o anumită modalitate de sâvârşire a faptelor”, a precizat Laurenţiu Palaghiea.

El a mai afirmat că este foarte posibil ca aceste crime să fi avut loc marţi dimineaţă, victimele fiind găsite în interiorul a două imobile.

Criminalul din Bascov și-a ucis rudele după un plan stabilit. A mers din cameră în cameră și le-a omorât cu pietre de mărimi diferite

Bărbatul care și-a ucis cu brutalitate cinci rude – părinții, sora, fratele și nepoata de cinci ani – a recunoscut fapta și va fi supus unui examen psihiatric. Procurorii vor stabili astfel dacă avea sau nu discernământ. Victimele au fost omorâte cu pietre de diferite dimensiuni și alte obiecte tăietoare și au fost găsite în camere, în locuri diferite, cu excepţia mamei şi a fetiţei, a declarat un medic legist. „E ceva inimaginabil, greu de crezut, șocant”, a spus legistul.

Şeful serviciului de Medicină Legală din Argeş, Dan Manu, a declarat că cele cinci victime au fost ucise cu pietre de diferite dimensiuni şi alte „obiecte tăietoare”.

Dan Manu – conferențiar universitar, medic-șef legist la Serviciul Județean de Medicina Legală Argeș: „E ceva inimaginabil și e greu de crezut, șocant chiar că în zilele noastre o persoană în stare de libertate, cel mai probabil – eu spun că cert, dar probele materiale vor vorbi – cu o tulburare psihică a putut să facă aceste gesturi necugetate”.

Victimele au fost găsite în camere, în locuri diferite, cu excepţia mamei şi a fetiţei. Autopsiile urmează să fie făcute miercuri.

Dan Manu – conferențiar universitar, medic-șef legist la Serviciul Județean de Medicina Legală Argeș: „Cu pietre de diferite dimensiuni și obiecte (n.r – ar fi fost ucise victimele). Au fost găsiți în camere toți. E dramatic, și mie îmi este foarte greu să vorbesc. Fiecare victimă e într-un loc diferit cu excepția mamei și a copilului.

Cred că toți cinci au fost surprinși și evenimentele cred că au avut loc seara până spre dimineață”.

Potrivit șefului Serviciului de Medicină Legală din Argeș, autorul crimelor primește tratament și este în evidența unui medic psihiatru din Pitești.

Dan Manu: „Autorul este pe tratament, așa a spus. Este examinat pentru a ști cu certitudine ce a fost. Nu am făcut o anamneză, dar era dispus la dialog. Era la un medic psihiatru celebru din Pitești, era în evidență, i-a prescris un tratament”.

La scurt timp de când s-a dat alerta, suspectul a fost prins de jandarmi într-o pădure din apropierea casei familiei. Bărbatul era sub tratament psihiatric de mai multă vreme, dar familia a preferat să îl îngrijească acasă.

Rudă: „Nu s-a manifestat niciodată.”

Gheorghe Nedelea, viceprimarul comunei Bascov: „Avea un handicap accentuat psihic, dar n-arăta. Era un om, mie mi se părea un om normal. Ce s-a întâmplat aici e oribil”.

Specialiștii atrag atenția că pacienții cu afecțiuni psihice sunt imprevizibili și, dacă nu sunt supravegheați sau dacă nu își iau tratamentul, pot fi ușor scăpați de sub control.

Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul Socola: „Sunt foarte multe căi prin care pacienții pot fi ajutați și pot fi inserați psihosocial și medical. Din cauza sărăciei, foarte multe familii fie n-au bani să ajungă la medic dacă sunt în mediul rural, fie nu-și urmează tratamentul prescris de medic”.

Bărbatul care și-a ucis familia va ajunge în fața unui psihiatru care va stabili dacă avea discernământ în momentul în care și-a atacat rudele. În funcție de decizia psihiatrului, bărbatul va răspunde sau nu penal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here