Orașul Victoria va găzdui Campionatul Sud-Est European de Orientare pentru Juniori şi Elite – ediţia a XI-a, Campionatul Sud-Est European de Orientare Masters (pentru veterani) – ediţia a X-a, Campionatele Naţionale Individuale de Orientare în Alergare şi Grand Prix-ul României în perioada 23-28 august a.c. Competiția este organizată de Federaţia Română de Orientare. ,,Vor participa 23 de țări precum Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Italia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia şi Turcia. Vor intra în concurs peste 500 de sportive, iar din România vor fi 250“ a explicat prof. Gheorghe Urdea, președintele secției de orientare turistică din cadrul Clubului Sportiv Chimia Victoria. Competiția are și susținerea financiară a CJ Brașov, care a alocat suma de 120.000 de lei. Sportivii vor fi cazați la Victoria și la pensiunile din împrejurimi, la Sâmbăta de Sus și Albota.

Prilej de promovare a zonei

În cadrul conferinței de presă organizată de federație la Brașov marți, 23 august a.c., președintele acesteia, Ionuț Patraș, a pus organizarea campionatului și pe seama promovării județului Brașov și a României.

  •  „Competiţia este un bun prilej de promovare a judeţului Braşov şi implicit a României pe harta sportului internaţional, asigurând posibilitatea sportivilor români de lot naţional de a acumula experienţe competiţionale. De asemenea, pentru turismul din zonă, această competiţie este un balon de oxigen, concurenţii fiind cazaţi în Victoria, Drăguş, dar şi la Sâmbăta”, a declarat preşedintele federaţiei, Ionuţ Patraş.
  • ,,Consiliul Judeţean Braşov finanţează pentru prima dată  o competiţie sportivă internaţională neolimpică, organizată de către Federaţia Română de Orientare. Prin finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului Braşov acordată federaţiilor sportive naţionale, urmăreşte promovarea şi susţinerea performanţei în sport, precum şi recunoaşterea valorilor sportive judeţene şi naţionale. În anul 2022, judeţul Braşov a acordat finanţări pentru proiecte sportive prin trei programe de finanţare nerambursabilă, respectiv Sportul de Performanţă, Sportul pentru Toţi şi Federaţii sportive. Suma totală acordată beneficiarilor prin aceste programe este de 1.022.709 lei. Sunt finanţate 14 proiecte pe Sportul de performanţă, 2 proiecte la Sportul pentru toţi şi 2 proiecte desfăşurate de federaţiile sportive”a declarat Toaso Imelda, director executiv al Direcţiei Management Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Mai multe trasee

 Organizatorii competiţiilor de la Victoria au pregătit trasee diversificate şi destinate tuturor categoriilor de vârstă, atât trasee prin oraş, pe distanţe scurte, cât şi prin pădure, pe distanţe medii şi lungi.  Orientarea este sportul care constă în parcurgerea unui traseu, într-un teren necunoscut, materializat printr-o succesiune de posturi de control ce trebuie atinse; sportivul alege ruta între posturile de control cu ajutorul hărţii şi al busolei, trebuie să se orienteze şi să ia decizii rapide în timp ce se deplasează cu o viteză mare. Performanţa se stabileşte prin evaluarea timpului în care sportivul parcurge traseul şi atinge toate posturilor de control, în ordinea stabilită de către organizator. Pe parcursul întrecerilor, suporterii vor putea vedea evoluţia sportivilor în timp real, pe un ecran de mari dimensiuni care va fi instalat la linia de sosire.
Un traseu va fi organizat pe dealul Rucărului

  • ,,La acest campionat se vor disputa următoarele probe: Sprint, Lungă Distanță, Medie Distanță, iar traseele sunt aceleași ca și pentru categoriile SEEOC/SEEMOC din probele individuale și campionatele naționale. Concret avem sprint de pădure, medie distanță + sprint-urban, sprint-urban, lungă distanță, medie distanță.  Aceste curse vor fi premiate în 3 competiții paralele. După fiecare ultimă etapă, va avea loc festivitatea de premiere“ a mai explicat prof. Gheorghe Urdea.

Traseele alese de organizatori sunt zona de deal (350-450 m altitudine) din dreapta Oltului: Fedioara, Rucăr, zona de munte la altitudine 600-700 m și la urban Victoria-Cisnădie-Sibiu.

Calendarul probelor

Marți 23 august

  •  Deschidere Centru de Concurs (CC) în Victoria
  • Sprint de Pădure: Cupa Orașului Victoria-etapa 1 Victoria -Sumerna

 Miercuri 24 august

  •  Model Event și Medie Distanță: Cupa Orașului Victoria-etapa a 2-a : Viștea Mare- Canton
  • Sprint (Prolog): prima etapă din cadrul Grand Prix Romania – Victoria

 Joi 25 august

  • Sprint: Campionatul Național, SEE(M)OC și Grand Prix Romania etapa a 2a;
  • Festivitate de premiere în zona arenei de sosire Sibiu – Centru

Vineri 26 august

  •  Lungă Distanță: Campionatul Național, SEE(M)OC și Grand Prix Romania etapa a 3a;
  • Festivitate de premiere în zona arenei de sosire Sat Rucăr

Sâmbătă 27 august

  •  Ștafetă SEE(M)OC (ora 10) și Cupa “Purolite” (ora 12);
  • Festivitate de premiere în zona arenei de sosire Casa Zmeilor

 Duminică 28 august

  •  Medie Distanță: Campionatul Național, SEE(M)OC și Grand Prix Romania, etapa a 4a

Premii pentru Campionatele Naționale  

Festivitățile de premiere pentru Campionatele Naționale Individuale vor avea loc după fiecare etapă, în zona arenei de sosire, în continuarea festivității de premiere pentru SEEOC și SEEMOC. Primele 3 locuri vor primi diplome și medalii, iar câștigătorul tricou și titlu de campion, după caz. Titlul de campion național, la probele individuale, se va acorda dacă iau startul minimum 4 sportivi de la 3 cluburi diferite. Dacă această condiție nu este îndeplinită, se va face comasarea categoriilor și adaptarea traseelor. Pentru proba de Sprint, categoriile de MF21 (feminin și masculin), vor fi premiate suplimentar, în sume bani, după cum urmează:

  •  Locul I – 600 lei
  •   Locul II – 500 lei
  •   Locul III – 400 lei.

Premierea câștigătorilor

Festivitatea de premiere pentru Grand Prix România va avea loc după ultima etapă, pe 28 august, după SEEOC, SEEMOC și Campionatele Naționale, în jurul orei 14:30. Premierea pentru Cupa Orașului Victoria   va avea loc după festivitatea de deschidere, pe 24 august, în jurul orei 19:00. Premierea pentru Cupa „Purolite”   va avea loc după festivitatea de premiere pentru ștafeta SEEOC și SEEMOC, pe 27 august, în jurul orei 15:00. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here