Județul Brașov este campion la traficul de persoane, ocupând locul doi la nivel național. 34 de cazuri au fost înregistrate anul trecut, fiind întrecut doar de județul Dolj unde au fost identificate 36 de cazuri.  La întrunirea Colegiului Prefectural desfășurată marți, 23 august 2022, s-a dezbătut problema traficului de persoane. Prefectul județului, Cătălin Văsii, a prezentat o statistică a acestei infracțiuni pentru anul 2021. La nivel național au fost identificate 505 victime ale traficului de persoane, județele cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate sunt: Dolj (36), Brașov (34), Galați (33), cărora li se adaugă municipiul București, cu 32 de cazuri.  Interesul infracțional din ultimii ani este orientat mai degrabă către exploatarea femeilor, în sfera prostituției și pornografiei, datele statistice naționale oferind o pondere de 88% din victimele identificate ca fiind de gen feminin. De asemenea, numărul minorilor exploatați prin diferite forme a fost mai mare în anul 2021, ajungând la 56% din totalul victimelor identificate. 4 din 5 victime înregistrate anul trecut au fost exploatate sexual.

  •  „Am ținut ca membrii Colegiului Prefectural să fie la curent cu activitatea Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în principal din cauza faptului că județul nostru ocupă locul al doilea în țară ca număr al cazurilor de trafic de persoane înregistrate anul trecut. A combate acest trafic, a informa populația asupra pericolului pe care îl reprezintă și a măsurilor de prevenire nu reprezintă o activitate ușoară și este nevoie de o colaborare eficientă între toate instituțiile cu atribuții în domeniu, precum și de implicarea sferei nonguvernamentale. Avem un studiu de caz din județul nostru, al unei tinere de 21 de ani, sechestrate și obligate să se prostitueze, caz care a fost rezolvat în timp scurt, printr-o acțiune coordonată, dar există și reversul: cazuri care nu pot fi rezolvate în ani. De aceea, dorința mea este să sprijinim cu toții acest Centru Regional, pentru că și activitatea sa este una importantă pentru comunitatea județului Brașov”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) îndeplinește rolul de raportor național, colectând în acest sens date de la actorii guvernamentali și neguvernamentali care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane.
Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane activează în județele Brașov și Covasna, având următoarele atribuții principale:

  •  colaborează cu instituțiile publice, private și cu organizațiile nonguvernamentale pentru implementarea unor campanii de prevenire (ISJ, IPJ, IJJ, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, DIICOT, Fundația „Micu Bogdan” Brașov, Asociatia „e-Liberare”) și a unor programe comune de facilitare a asistenței (CJAS, ISJ, DGASPC, DAS, AJOFM, Fundația „Micu Bogdan”, Fundația „Justice and Care” Romania, ADPARE București);
  •  monitorizează asistența de care beneficiază victimele traficului de persoane de către serviciile de specialitate, în baza consimțământului acordat de victimă cu ocazia efectuării evaluării inițiale a nevoilor;
  •  menține legătura cu victima în vederea sprijinirii acesteia în acțiunile în justiție, în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu;
  •  organizează și derulează instruiri pentru profesioniștii care intră în contact cu potențiale victime ale traficului de persoane, în vederea îmbunătățirii capacității de identificare timpurie a acestora, precum și de asistare.
    Pe lângă campaniile naționale de prevenire, la nivelul Centrului Regional Brașov este în aplicare, în lunile august-septembrie 2022, un plan de acțiune ce are ca scop informarea cetățenilor care călătoresc în străinătate cu privire la pericolele traficului de persoane și măsurile ce pot fi luate pentru a preveni victimizarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here