• Consilierul local Lucian Cupu s-a adresat ANFP, care, la rându-i, va sesiza instanţa cu privire la această numire în funcţia publică

 

Atât de profund a lucrat regimul comunist asupra românilor că a mutilat generaţii întregi. A produs pe bandă rulantă specimene cu caractere alterate, a influenţat nefast generaţii consecutive ale neamului românesc, cu consecinţe pe termen lung greu de evaluat. Şi astăzi există astfel de elemente care duc mai departe reminiscenţele acelui regim. Indiferent de vârstă, se cred atotputernici şi stăpâni peste comunităţi întregi şi chiar peste destinul omului de rând. Având acces la fonduri, informaţii, funcţii, au impresia că li se cuvine totul. Sunt în aşa hal pervertiţi încât au transformat bunul simţ în nesimţire, adevărul în minciună, familia într-o loterie, iar credinţa în batjocură. Astfel de inşi se bazează în continuare numai pe minciună, înşelăciune, furt şi manipulare. Pentru ei, banul şi puterea înseamnă totul. Oamenii îi ştiu şi-i arată cu degetul. Mi-a spus un vârstnic al locului:

  • ,,Când îl văd pe sticlă pe acest primar al Făgăraşului, şi zilnic este abonat, îi văd în faţă pe vechii secretari de partid. Vorbeşte şi se comportă la fel ca ei. Cu vorba apăsată minte omul în faţă. Funcţionează şi acum şcoala politică de cadre?“, se întreba localnicul, fost deţinut politic. Dar răspunsul a venit tot din partea acestuia: „totul este rezultatul «voinţei» cetăţenilor“.

De şase ani Făgăraşul este aruncat în haos

Dacă un preşedinte al ţării şi-a răsplătit presupusa amantă cu un post de ministru, dacă un ministru şi-a făcut iubita secretar de stat, faptele lor au fost apreciate şi au devenit exemplu pentru „şefii“ mai mici decât ei, de la nivel local. Aşa se face că unii primari care se cred veşnici în funcţie au ajuns să considere primăriile pe care le conduc vremelnic afaceri proprii şi dictează în voie pe banii plătitorilor de taxe şi impozite. Pe un astfel de algoritm se vede că e condus şi Făgăraşul. Un individ oarecare ajuns primar a aruncat urbea în haos. Şantiere deschise peste tot, lucrări de infrastructură realizate de mântuială, bani publici direcţionaţi spre grupurile lui de interese, studii, statistici, proiecte cu nemiluita, dar fără finalitate, licitaţii suspecte, lucrări nesupravegheate, metode ingenioase de sifonare a banului public, festivaluri etc. Sunt câteva dintre caracteristicile mandatelor actualului edil. Iar dacă mai adăugăm şi angajările cu iz de ilegalitate, poate oamenii legii ajung să vadă şi să se aplece şi asupra infracţiunilor din administraţia publică locală de la Făgăraş, pentru care există dovezi în număr mare şi la vedere.

Angajată pe repede înainte ca funcţionar public

Ne vom opri la angajările din Primăria Făgăraş. Mai precis la ocuparea funcţiei publice de consilier juridic în cadrul aparatului de specialitate al primarului, un post declarat vacant. A fost un concurs anunţat de Primăria Făgăraş pe site-ul propriu la sfârşitul anului trecut. De data aceasta n-a fost folosită pentru promovare platforma OLX, aşa cum s-a făcut pentru Salco Serv când pe funcţia de administrator  a fost angajat un susţinător al primarului, un ins cu 8 clase. A fost admis dosarul unei singure persoane. Aceasta s-a prezentat la proba scrisă şi a fost declarată ,,admisă“. Cel puţin aşa arată Procesul verbal nr. 62461 din 15 decembrie 2021. Nu se ştie cine a făcut parte din comisia de concurs, pentru că primăria n-a publicat componenţa acesteia, aşa cum cere legea. Dar a publicat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii candidaţi: studii superioare cu diplomă de licenţă în ştiinte juridice, perfecţionări, cunoştinţe de operare şi programare pe calculator, word, excell, power point, acces – nivel mediu, limbi străine (necesitate şi cunoaştere) nivel mediu, vechimea în specialitate de 7 ani. La proba scrisă a fost admisă Lavinia Marian şi a fost angajată. Bucurie mare pentru noul angajat, dar mai ales pentru edil, care şi-a completat organigrama chiar cu persoana dorită. Făgărăşenii au şi văzut-o la treabă în timpul şedinţelor CL Făgăraş care sunt transmise online. Este acea tânără care scrie procesele-verbale de şedinţă şi care, deseori, uită să urmărească votul.

ANFP sesizează instanţa în cazul acestei angajări

  • Consilierul local Lucian Cupu, unul dintre puţinii consilieri care urmăresc activitatea din administraţia publică locală şi care ia atitudine, a cerut Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) să se pronunţe în privinţa angajării ca funcţionar public pe postul de consilier juridic în Primăria Făgăraş a Laviniei Marian, referindu-se la respectarea condiţiei legate de vechimea în specialitate, de 7 ani. La rându-i, ANFP a cerut Primăriei Făgăraş documentele de angajare pentru funcţia de consilier juridic.
    • ,,Din analiza documentelor transmise de Primăria municipiului Făgăraş şi raportat la dispoziţiile legale a rezultat că la data organizării concursului de recrutare, funcţionarul public nu îndeplinea condiţia de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesară exercitării funcţiei publice, motiv pentru care ANFP analizează exercitarea prerogrativelor conferite de art. 403 alin. (1)  din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi competările ulterioare, (n.r. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii contenciosului administrativ) în ce priveşte actul administrativ emis de primarul municipiului Făgăraş privind numirea în funcţia publică a persoanei în discuţie“, se arată în răspunsul ANFP remis consilierului local Lucian Cupu semnat de Felix Cozma, preşedintele ANFP.

Primăria, cel mai  mare angajator din Făgăraş

Am putea spune că angajările din Primăria Făgăraş stau sub spectrul penalului, iar responsabili pentru astfel de abateri de la lege sunt primarul municipiului şi comisia care a parafat astfel de acţiuni. Dar cum interesul e mare, aplicarea legislaţiei este trecută pe plan secund în Primăria Făgăraş. Gem birourile de angajaţi, atât în primărie, cât şi în instituţiile subordonate acesteia, Salco, serviciul de termie, serviciul de transport, ADP, Spital, asociaţiile ADIF etc. S-a  ajuns ca, în ultimii şase ani, Primăria Făgăraş să fie cel mai mare angajator din municipiu, iar toate angajările să fie parafate doar de edilul şef. Este un huzur pe banii făgărăşenilor, în timp ce urbea arată precum un târg uitat de vreme, un oraş fără stăpân, toate lucrările derulându-se într-un haos total.

Lucian Cupu: ,,De mine nu scapă! Am fost ales să reprezint oamenii cinstiţi“

Consilierul local Lucian Cupu nu s-a rezumat la sesizarea autorităţilor pentru ilegalităţile din Primăria Făgăraş şi informează şi cetăţenii despre astfel de situaţii.

  • ,,Dacă primarul crede că intrarea în PSD îl scapă de prostiile pe care le face în plan administrativ, se înşală! De mine nu scapă! Am fost ales să reprezint oamenii cinstiţi, nu să închid ochii şi să ridic mâna orbeşte în Consiliul Local! O să arăt toate ilegalităţile. 
  1. Am semnalat că primăria, prin acte emise de primar, a organizat un concurs şi că a angajat ilegal o persoană, ignorând legea. (O doamnă care întâmplător lucrase la cabinetul unui avocat cunoscut şi cu care primăria „independentului” a avut contracte).
  2. Ulterior, primarul a emis dispoziţia de angajare a persoanei care a luat concursul şi a angajat-o. Sunt cam 9 luni de atunci…
  3. Pentru că vocea mea a fost ignorată şi persiflată de alesul urbei, m-am adresat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Aceasta a admis că persoana participantă la concurs NU a întrunit condiţiile legale. Membrii comisiei de concurs trebuie să ştie că instituţiile statului au fost sesizate“, a scris Lucian Cupu pe contul său de Facebook. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here