FOTO: EduPedu

Aproape 1.500 de profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele în timp ce ocupă poziții de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat, potrivit Recorder.ro, care analizează datele primite de la Ministerul Educației. Pe listă este și președintele României, Klaus Iohannis, care menține blocată de 25 de ani o catedră de fizică de la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” din Sibiu.

„Președintele și-a rezervat prima dată postul în anul 1997, când a fost numit inspector școlar general adjunct. Rezervarea s-a prelungit în anul 2000, când Iohannis a câștigat alegerile locale și a devenit primarul Sibiului, funcție pe care a ocupat-o până în 2014, când a fost ales președinte.

Odată ajuns pe cea mai înaltă funcție a statului român, Klaus Iohannis n-a părut să considere nici măcar atunci că nu mai are nevoie de plasa de siguranță a unei catedre de fizică la care s-ar putea întoarce ca profesor. Sau poate a fost prea ocupat și nu și-a mai amintit că postul a rămas rezervat.

Cert este că postul de profesor de la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” este blocat și astăzi de Klaus Iohannis, deși șase generații de elevi au învățat fizică de la alte cadre didactice”, scrie Recorder.ro.

Răspunsul venit de la Administrația Prezidențială „a fost scurt și sec: rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale”, potrivit Recorder.ro.

Catedrele pot fi rezervate în baza articolului 255 din Legea educației naționale, care le permite profesorilor titulari să-și blocheze postul pe perioada în care ocupă o altă funcție într-o instituție publică. „Practic, profesorii au dreptul să-și construiască o altă carieră, în timp ce postul din școală rămâne asigurat, ca o soluție de avarie la care se pot întoarce la nevoie. În acest timp, nimeni nu se poate titulariza pe postul respectiv, care e ocupat de suplinitori sau de profesori detașați”, scrie site-ul citat.

Publicația semnalează faptul că noul proiect de lege a învățământului preuniversitar pus recent în dezbatere publică, „păstrează cu sfințenie toate aceste privilegii”. Dreptul de rezervare a catedrelor apare la articolul 148 și include toate prevederile existente și în forma actuală.

„Marea problemă a acestei facilități este că, atât în legea actuală, cât și în proiectul pus în dezbatere, nu impune nicio limită de timp pentru rezervarea unei catedre. Astfel s-a ajuns ca 250 de posturi de pe tot cuprinsul țării să fie blocate de peste zece ani”, mai arată Recorder în articolul citat.

Analiza integrală, pe Recorder.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here