Elicopterul SMURD pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă l-a alocat județului Braşov, în urma discuţiilor purtate în primăvară  de şeful DSU,   Raed Arafat, cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, este de acum pregătit pentru intervenţiile în zonele montane. Aparatul de zbor a fost deja adus la Ghimbav şi personalul medical care îl va deservi a primit în această săptămână instrucţiunile necesare utilizării echipamentelor cu care este dotat.

CJ Brașov va construi un hangar pentru elicopterul SMURD

Elicopterul va fi operaţionalizat iniţial de la Aerodromul Ghimbav, până la finalizarea construcţiei hangarului şi a bazinului de alimentare, investiţii pe care administraţia judeţeană şi le-a asumat din punct de vedere financiar şi care au fost deja demarate la nivelul Consiliului Judeţean Braşov, fiind incluse în Masterplanul Aeroportului. Există toate şansele ca până la sfârşitul anului 2022, detaşamentul aeromedical Braşov încadrat cu medici şi asistenţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe Braşov şi Sibiu să fie funcţional.

12 medici vor asigura operarea elicopterului

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele CJ Braşov, i-a vizitat vineri, 2 septembrie, pe participanţii la prima etapă a cursurilor de pregătire pentru salvarea montană cu elicopterul, organizate de Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al Ministerului Afacerilor Interne cu sprijinul SMURD Bucureşti. El a fost însoţit de col. Lucian Marciu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov, şi de dr. Cristina Vecerdi, membră a Camerei Deputaţilor, fostă coordonatoare UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Cursurile s-au desfăşurat la Aeroclubul Ghimbav, fiind prezenţi 16 medici din cadrul serviciilor SMURD din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş. Printre cursanţi s-au numărat cei 12 medici braşoveni şi sibieni care vor asigura operarea elicopterului SMURD. În cadrul cursurilor, participanţii s-au familiarizat cu aeronava, având în vedere că aceasta este destinată cu precădere intervenţiilor în zonele de munte, însă, dacă situaţia o va cere, ea va fi mobilizată inclusiv la intervenţii primare şi secundare. Ei vor continua instruirea prin participarea la două etape de pregătire pe teren, în zona montană Padina.

  • Ultima săptămână a fost una extrem de solicitantă pentru medicii SMURD din regiunea noastră, care au participat la prima etapă de pregătire în salvare cu elicopterul, în vederea operaţionalizării detaşamentului aeromedical Braşov destinat intervenţiilor în zona montană. Pentru zborurile obişnuite (intervenţii primare şi secundare), pregătirea s-a finalizat la Bucureşti, în urmă cu câteva săptămâni. În această etapă, mult mai solicitantă, s-a făcut pregătire specializată, de la salvări simple (de genul entorselor sau traumatismelor minore), până la salvări complexe ale pacienţilor politraumatizaţi, fiind parcurse tehnicile de troliere cu diverse echipamente de salvare. Cei 12 medici care vor opera elicopterul din Braşov, alături de colegii din Mureş veniţi la pregătire şi încurajati de colegii cu experienţă din Bucureşti, au făcut în medie 11 intervenţii fiecare. Fiecare a fost şi în rol de salvator, şi de victimă, tocmai pentru a conştientiza nevoile victimelor care urmează să fie salvate. La final, după patru zile de antrenamente a câte 12 ore fiecare, a rezultat o echipă sudată pe încredere, profesionalism şi curaj”, a spus dr. Cristina Vecerdi.
  • Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea a precizat că „la nivelul Consiliului Judeţean Braşov ne-am asumat construirea şi operaţionalizarea hangarului pentru elicopterul SMURD, în proximitatea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Hangarul va fi amplasat lângă aeroport, făcând pe viitor posibile şi zborurile pe timp de noapte. Aşteptăm soluţia tehnică din partea proiectantului şi ne vom mobiliza pentru a realiza în cel mai scurt timp această investiţie atât de necesară nu doar Braşovului şi judeţelor învecinate, ci sistemului medical românesc în ansamblul său”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here