Deși Legislativul de la Făgăraș nu este complet, primarul și o majoritate formată în jurul lui refuză sistematic să creeze cadrul legal pentru ca un consilier local validat de instanță să depună jurământul. Hotărârea Judecătoriei Făgăraș emisă la 18 iulie 2022, executorie, valida mandatul lui Dobria Florin Emanuel de la PNL, care  trebuia să depună jurământul și să activeze apoi în legislativ. Numai că au trecut de atunci 7 săptămâni și Dobria nu a depus jurământul. La prima convocare, când Dobrea Adina, validată de instanță odată cu Dobria Florin, a depus jurământul, Dodria se afla în delegație de serviciu, așa cum a justificat. Iar de atunci  Dobria Florin a fost prezent la fiecare ședință convocată prin dispoziția primarului fără să ajungă însă să rostească jurământul în fața colegilor săi.

Pas la jurământ

Prima ședință a fost programată la data de 9 august 2022, când Dobria Florin putea depune jurământul, existând pe ordinea de zi un astfel de proiect. Doar că au lipsit de la ședință 9 consilieri locali, acea majoritate formată în jurul primarului, caz în care ședința n-a putut să se desfășoare din lipsă de cvorum. Deși primarul a promis că va convoca o nouă ședință în zilele următoare, nu și-a dus promisiunea la bun sfârșit. Nici la ședința ordinară din 31 august primarul n-a introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind depunerea jurământului de către Dobria. Cu toate că PNL Brașov i-a cerut în scris primarului și secretarului UAT să respecte decizia instanței.

De ce nu vrea primarul și cei 9 consilieri să se completeze Legislativul  

În prezent, Legislativul este împărțit în 2 tabere, una controlată de primar și opoziția. Odată intrând în legislativ,  Dobria și următorul consilier PNL, cel care îl va înlocui pe Lascu Ioan (procesul în instanță nu este finalizat) primarul va pierde majoritatea la vot. Sub umbrela interesului local, așa cum susține opoziția, tabăra primarului oficializează prin vot  tot felul de proiecte menite să sifoneze banul public pentru diverse interese. Din această tabără fac parte: Clonț Valentin și Aldea Iuliana de la Pro România, Știrbu Cosmin și Butunoiu Nicolae de la PSD, Șuteu Magdalena, Stengel Norbert de la FDGR, Biza Radu și Colibaș Mihai de la Partida Romilor și Popa Ovidiu, independent.  În opoziție sunt consilierii PNL Gavrilă Dan, Cupu Lucian și Dobre Adina, de la PSD Ludu Marius și Polmolea Corina, de la USR Paicu Cristina și Crăciun Monica, iar de la FDGR Klein Johannes.

Ședință de îndată

În ședința ordinară din data de 31 august a.c., Cupu Lucian a introdus un amendament la ordinea de zi prin care aceasta să fie completată cu proiectul de hotărâre privind depunerea jurământului de către Dobria. Numai că tabăra primarului a respins amendamentul, edilul invocând o ,,ilegalitate“. Atunci, opoziția a părăsit sala de ședinte. Ședința ordinară a continuat doar cu mașina de vot a primarului, caz în care proiectele de hotărâre au trecut ca trenul prin gară, mai puțin cele care aveau nevoie de votul a minim 2/3 din aleșii locali. Numai că președintele de ședință, Clonț Valentin, în graba lui de a face pe plac ,,șefului“ a supus la vot amendamentul lui Cupu laolaltă cu suplimentarele și toate au fost respinse. Când a realizat edilul ce gafă i-a făcut ,,apropiatul“  a anunțat că va convoca o ședință de îndată după o oră. Și a convocat. Au dat curs invitației și consilierii din opoziție.

Cupu Lucian: ,,Până unde merge nesimțirea?“

Prin vocea lui Cupu Lucian s-a cerut din nou introducerea pe ordinea de zi  a proiectului privind depunerea jurământului de către Dobria Florin.

  • ,,Ați venit să vă băgați ilegal colegul de partid în consiliu. Prin postura de lider de sindicat puneți presiune pe primărie. Gașca“ a zis primarul.

Văzând modul în care primarul li se adresează, Cupu Lucian s-a dezlănțuit.

  • ,,Îl anunț pe dl primar că nu îmi este rușine că sunt lider de sindicat, dar îi amintesc că a venit în biroul meu de la sindicat și a stat umil, n-a scos un cuvânt, a tăcut mâlc. Așa să stea și acum, umil, smerit, ca atunci. Eu nu sunt instanță  cum e dânsul. S-a pronunțat ca o instanță când a vrut să dea afară 10 consilieri locali, când a spus că taxa Salco e legală, când face angajări ilegale. Eu cer să intrăm în legalitate. Plecăm din ședință atunci când nu mai este democrație în Făgăraș. A uitat dl primar că a spart tot orașul? Când terminați cu lucrările din oraș? Modernizările sunt cum sunt, v-au trimis făgărășenii poze. O adresă înregistrată în luna martie de d-na Boer adresată consilierilor, n-a ajuns la noi. Suneți-ne când terminați șantierele? Spuneți-ne când asfaltați? Spuneți de câte ori refaceți lucrări pe care le-ați făcut? Lumea vede toate aceste lucruri. Spuneți ce ați greșit la sensul giratoriu de la spital de îl refaceți? Nu răspundeți la întrebările primite pe Legea 544. Oamenii vă întreabă până unde merge nesimțirea? Știm că nu mai locuiți în Făgăraș, că faceți naveta, dar măcar nu vă bateți joc de făgărășeni și de banii făgărășenilor“ s-a adresat consilierul local Lucia Cupu primarului.

Răspunsul edilului a fost de forma ,,Pleacă gașca, sunteți penibili“ în loc să poarte un dialog față de problemele orașului și ale făgărășenilor expuse de Lucian Cupu.

Consilierul Iohannes Klein: ,,Asta nu este democrație!“

,,Când am fost sunat să vin la ședință, eram convins că primăria a realizat că a făcut o greșeală și vrea să o repare. Am venit să asistăm la depunerea jurământului colegului Dobria Florin după care să intrăm în ordinea de zi. Dar n-a fost așa pentru că nu se vrea. Se încalcă un drept al unui cetățean ales și validat de instanța de judecată pentru niște ambiții. Asta e grav, asta nu e democrație“.

Două dosare civile

Timp de 2 ani partidele care au reprezentanți în CL Făgăraș n-au reușit să-și dea mâna pentru bunul mers al comunității ci s-au războit în instanță pentru a transforma forul legislativ într-un pol al intereselor. Au fost excluși membri din PSD și din PNL pe bandă, au fost promovați alții, dar ițele tot încurcate au rămas.    La Judecătoria Făgăraș au fost înregistrate două dosare civile ce privesc Legislativul din municipiu, Dosarul nr. 3474/226/2022 și Dosarul nr. 4469/226/2021 privind supleanții Dobria Florin Emanuel, Dobrea Adina Ionela și Leabu Cornea Iuliana Florentina, care îi înlocuiesc pe Cențiu Magdalena, Cerghizan Marius și Lascu Iulian, excluși din partid și implicit din CL Făgăraș.   Mandatul pentru Leabu Iuliana n-a fost   validat întrucât pe rolul Tribunalului Brașov se judecă Dosarul 701/62/2022, înregistrat de Lascu Iulian, termenul acordat de instanță fiind 21 septembrie 2022.

  • ,,Solutia pe scurt în dosarul nr. 4469/226/2021: În temeiul art. 119 alin. (1) din OUG nr. 57/2019, art. 61 Cod proc.civ. respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie formulată de Lascu Iulian, Cerghizan Marius Ioan și Cențiu Magdalena Florina.   În baza art. 122 alin. (1) rap. la art. 114 alin. (2) din OUG 57/2019: Validează mandatul supleanţilor Dobria Florin Emanuel și Dobrea Adina Ionela,   pentru funcţia de consilieri locali ai Municipiului Făgăraş, jud. Braşov. Prezenta hotărâre se comunică de îndată Prefectului Judeţului Braşov şi Secretariatului General al Municipiului Făgăraş, care are obligaţia aducerii la cunoştinţă, în condiţiile art. 114 alin. (5) teza a II-a din OUG nr. 57/2019. De asemenea, prezenta hotărâre se comunică numiţilor Cerghizan Marius Ioan şi Cenţiu Magdalena Florina. Executorie.   Pronunţată astăzi, 18 iulie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Încheiere finală (dezinvestire)18.07.2022“.

 PNL Brașov somează Primăria Făgăraș

Conducerea PNL Brașov invocă în adresa remisă Primăriri Făgăraș prevederile OG nr. 57/2019 privind Codului Administrativ, respectiv articolele 135, 122, 134, 133.

  •  ,,La ședința ordinară a CL Făgăraș din data de 28 iulie 2022, domnul Dobria Florin Emanuel a fost convocat, dar nu a putut participa fiind plecat într-o delegație în interes de serviciu, încadrându-se astfel în una din situațiile prevăzute la art. 116 alin (8). La următoarea ședință din data de 9 august 2022, domnul Dobria Florin Emanuel a fost prezent pentru depunerea jurământului, însă ședința nu a fost statutară, motiv pentru care se precizează că va fi convocată din nou ședința pentru depunerea jurământului domnului Dobria Florin Emanuel.  Considerăm că până la acest moment depunerea jurământului a fost amânată din cauze independente de domnul Dobria Florin Emanuel, iar termenul de 15 zile prelungit de drept până la următoarea ședință a CL Făgăraș“ se   menționează în solicitarea PNL Brașov semnată de președintele Veștea Adrian.

 Dobria Florin: ,,Valorile anumitor persoane din cadrul primăriei nu au la bază integritatea și respectul“

  • ,,De peste 8 ani de zile am participat la nenumărate dispute politice din care am reușit să preiau doar informația de care am avut nevoie pentru a ma dezvolta pe mine. Cuvântul unui om pentru mine înseamnă foarte mult! Chiar dacă nu suntem în același partid ( eu – PNL, domnul Primar Gheorghe Sucaciu – PSD ) am crezut atât în cuvântul dânsului cât și în cuvântul doamnei secretar Camelia Crișan care au transmis la ședința din data de 09 August ( o ședință nestatutară ) că vor convoca o alta ședință în zilele urmatoare. Cunoștințe, colegi, prieteni mi-au spus să nu am încredere dar eu mi-am dorit să demonstrez că domnul primar este om de onoare și că întâmplarea ca majoritatea consilierilor să fie indisponibili pentru acea ședință să se demonstreze că așa a fost, o întâmplare. Pentru că nu am primit convocare la ședință, am reluat Codul Administrativ ( O.U.G 57/2019 ) unde, după ce am pus cap la cap toate articolele, am avut o consultare cu un specialist iar răspunsul a fost unul singur : depunerea jurământului în condițiile actuale se face în următoarea ședință! Am vrut să mă asigur că nu greșesc așa că, pe 10 August, am avut o conversație telefonică cu doamna secretar Camelia Crișan care mi-a confirmat că ceea cea am citit și am interpretat este corect si citez “ Dumneavoastră să stați liniștit că ați citit la fel ca și mine ce spune, deci ieri nu a fost ședință pentru că nu am avut cvorumul “. Am fost convins că la ședința de ieri, 31 August voi depune jurământul până în clipa în care, văzând că nu am fost pus pe ordinea de zi, am trimis un mesaj ( vezi foto ) la care nu am primit răspuns nici până la acestă oră! Felul în care am fost tratat mi-a demonstrat că valorile anumitor persoane din cadrul primăriei nu au la bază integritatea și respectul“ a scris Dobria Florin pe contul său de fb după ședință. (Lucia BAKI)

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here