Preambul

Deși mi-am propus la începutul colaborării mele cu Monitorul de Făgăraș să prezint onoratului cititor genii românești uitate, mă văd nevoit să prezint genii românești actuale întrucât cascada de succese ale conaționalilor noștri pe întreg mapamondul este interminabilă, la informatică, matematică, la robotică, în sport. Estee păcat însă că nu știm să ne apreciem geniile noastre după care multe națiuni tînjesc și pe care și le-ar dori.  În articolul acesta mi-am propus să prezint un mare succes românesc la campionatul internațional de robotică de la Chicago, unde, după ce a învins Europa, Asia, tinerii noștri au învins și SUA, Rusia și Canada.

 Cine sunt copiii de geniu și cine îi conduce

Echipa de robotică este formată de copii între 13 și 18 ani, conduși de către asistentul universitar dr. Panea Ionuț Valentin din departamentul de finanțe al Academiei de studii Economice București și a eminentului student Ion Rareș Ștefan. Astfel a fost creată echipa Auto Vortex care a învins tot ce se putea pe întreg mapamondul începând cu Europa, Asia, Americile și a reușit, pentru prima dată, să învingă SUA la ea acasă, ceea ce nimeni nu a reușit pînă acum. Activitatea a început în anii 2011 cînd prima echipă a participat la un campionat de robotică la școala americană din Pipera și care a fost cîștigat de tinerii români. Acesta era începutul. În timp echipa s-a întărit și treaptă cu treaptă  a urcat pe scara valorilor internaționale de robotică, ajungînd ca în concursul de la Chicago să cucerească titlul suprem. Dar mentorul nu se mulțumește doar cu atît, a creat în întreaga țară 54 de echipe noi, numărul membrilor ajungînd să atingă cifra de peste 500. Și cum robotica ajunge să aibă un viitor strălucit în toate domeniile, inteligența românească va avea un greu cuvînt de spus în viitorul tehnologic al omenirii.

Cum s-a ajuns la un asemenea succes

După cum ne relatează dr. Panea, sistemul de lucru este total diferit de ceea ce se face la școală. Sistemul de lucru este de tip spartan. Dacă ar fi să îl parafrazăm pe Nitzsche, mentalitatea de lucru al grupului este că nu elogiem munca ci lupta, nu elogiem pacea ci biruința. Munca lor este lupta, iar pacea lor, de pînă acum, a fost biruința, biruința în toate concursurile. Se lucrează doar după orele de școală, în special vinerea pînă noaptea tîrziu. Problema finanțării este foarte delicată, așa cum a fost și cu Vuia, Vlaicu, Coandă, Gologan, dar totuși se găsesc sponsori deși puțini, dar de multe ori se face cu propriile economii, în timp ce marii bogătași sponsorizează maneliști cu sume foarte mari. Dar probleme apar pe mapamond și la invidia țărilor foarte dezvoltate pentru că nu suportă ca o țară aproape necunoscută precum România să ajungă să îi depășească la tehnologii atît de avansate. Cu toate că se urmărește ca echipa româneasca să fie scoasă din concursuri pe diverse motive, tinerii de la Auto Vortex ies mereu învingători. Merită să aflați despre   roboții Sorana, Bob și Fuki.

 În loc de epilog

Dacă cei ce conduc țara ar fi interesați de progresul tehnologic al țării, ar trebui să se ocupe mai intens de progresele științifice și de promovare. Prin Auto Vortex și dr. Ionuț Panea, România ar putea ajunge brandul mondial al roboticii. Cu siguranță avem și în alte domenii specialiști precum dr. Ionuț Panea, rămîne doar să îi descoperim și să le dăm posibilitatea să se afirme.   (Petru Z. DANCI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here