Lucrările realizate de artiștii plastici participanți la tabăra de creație ,,Pro Boholț“ vor fi expuse la Muzeul Unirii din Iași. Expoziția va rămâne deschisă publicului în perioada 9-19 septembrie 2022, vernisajul fiind organizat vineri, 9 septembrie. Vor fi expuse lucrările realizate la edițiile taberei din 2015 și din 2016.

  • ,,Participă cu lucrări artiștii Gheorghe Miron, Corneliu Drăgan Târgoviște, Constantin Daradici, Iulia Cândea Daradici, Corina Preda Perianu, Barbara Czapiga Drohomirecki, Mariusz Drohomirecki, Serge Vasilendiuc, Cornel Corcăcel, Irina Panțiru, Petre Chirea și Lucian Prună. Vernisează domnul Prof. Dr. Traian D. Stănciulescu și recită poeta Shani Nilaya“ precizează ing. Vasile Joantă, organizatorul taberelor anuale ,,Pro Boholț“, fiu al satului Boholț.

Prima ediție a taberelor ,,Pro Boholț“ a fost organizată în 2011.

  •  ,,Vrem să inițiem un muzeu care să adune la un loc toate valorile.   Eu sunt un colecționar de artă și m-am gândit să inițiez o tabără la Boholț, am găsit oamenii și m-am apucat de lucru, am avut și străini și români, bine cotați în țară.   Scopul acestei tabere a fost să creem o memorie materială a satului, satul se schimbă, multe case s-au stricat, altele s-au schimbat, nu totdeauna schimbat în bine, spun eu, din punct de vedere arhitectural. Vreau să creez o memorie pentru cei care vin după noi, să le arătăm cum arăta Boholțul. În tablouri artiștii pun suflet, și prin ochii sufletului lor se vede satul“ a spus inginerul Vasile Joantă după ediția din 2019.

Lucrările de la ediția a VIII-a a Taberei de creație ,,Pro Boholț“ au fost prezentate și în Cetatea Făgărașului, în Sala Tronurilor, de către   Asociația ,,Pro Boholț“.  În acel an, a fost o tabără internațională, cu participarea unor artști plastici consacrați pe plan național și internațional, atât din țara noastră dar și din Polonia, care s-au îndrăgostit de obiceiurile noastre. În urma acestor tabere, artistul Ioan Croitor Brădescu, cioplitor în lemn,  s-a  stabilit  timp de mai mulți ani la Boholț.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here