Povestea Berii Augusta începe la poalele Munților Făgăraș, pe frumoasa Vale a Avrigului. Aici, berea este preparată în tihnă, după o rețetă tradițională cu doar patru ingrediente naturale: drojdie, malț, hamei și apă pură care provine din unul din cele mai frumoase lacuri glaciare ale Munților Făgăraș, lacul Avrig. Pe Costin Bădilă l-am întâlnit la festivalul ,,Ziua Recolttei“ de la Ucea unde am aflat de berea artizanală Augusta produsă la Avrig. Era unul dintre cele mai vizitate standuri ale festivalului, toți vorbind despre gustul autentic al berii Augusta, singura bere artizanală produsă în Țara Oltului. Și întradevăr, această bere se recomandă prin gustul ei, acela care parcă s-a vrut demult uitat.

Afacere născută în pandemie

Afacerea Augusta s-a născut în pandemie, atunci când mulți investitori au tras obloanele, speriați de năzdrăvăniile guvernaților într-o perioadă de criză. Costin Bădilă însă a avut curaj să-și schimbe meseria și să dezvolte un proiect cu totul nou.  „Din dorința de a oferi ceva unic Avrigului, orașul în care m-am născut și am crescut, am decis să construiesc o fabrică de bere de la zero. Și am construit-o. În plină pandemie, când toți închideau afaceri, se năștea Berea Augusta, un produs local. Fabrica are o capacitate de producție de 2.800 de hectolitri pe an, ceea ce înseamnă 280.000 de litri de bere. Numai că producem cât putem vinde” explică producătorul de bere.

Un vis împlinit

Visul de a construi o fabrică de bere s-a născut  în urmă cu câțiva ani, dar abia în 2018 Costin Bădilă s-a aplecat serios asupra acestui proiect.  ,,Am călătorit mult și am văzut că în Europa oriunde am ajuns (Germania, Belgia, Italia) berăria locală era o emblemă și o mândrie a comunității. Așa am decis să ofer ceva acestui oraș frumos în care m-am născut, am crescut și m-am format. Îmi doresc să fim cu toții mândri că și la noi, în Avrig, se realizează lucruri pe care de multe ori le vedeam în alte zone ale lumii. Să nu rămânem mereu cu regretul “Ce bine era dacă aveam și noi?!” explică producătorul de bere.

,,Este o bere corectă“

După un an de la prima bere scoasă pe poarta fabricii, Costin Bădilă se declară mulțumit.  ,,Afacerea merge bine. Berea Augusta devine un brand cât mai cunoscut. Nu m-am gândit nicio clipă că aș putea să plec în altă parte.  N-am vrut să accept că alții sunt mai buni sau mai deștepți decât noi și am plecat pe drumul acesta cu determinare. Este o investiție destul de mare, se ridică la aproape un milion de euro, dar am realizat la Avrig o fabrică de bere modernă, super tehnologizată, dar care să producă o bere corectă. O bere corectă înseamnă  că folosești pentru producerea ei exclusiv    cele 4 componente prevăzute de lege: apă, malț de orz, hamei și drojdie. Foarte important este să respecți perioada de fermentare de cel puțin 21 de zile. Este o bere  făcută pe îndelete, exact ceea ce noi ne dorim să oferim consumatorului. Este o bere sănătoasă în măsura în care o consumi cu moderațe, orice  băutură alcoolică este sănătoasă dacă o consumi până la un anumit punct. Este o bere nefiltrată, noi  nu extragem ceea ce dă sufletul berii, gama de vitamine B, enzime“ spune Costin Bădilă.

Berea cu gust de la Avrig

Numele berii a fost una din provocările producătorului.  ,,Augusta este o poveste interesantă. Numele  a reprezentat una dintre primele decizii când m-am apucat de afacere. Ceea ce este important și ceea ce am vrut eu să ofer a fost  gustul, mai ales că în această eră a industrializării și a vitezei s-a cam pierdut pe drum gustul, acel gust al berii din trecut. Cei care au gustat un pahar din berea noastră chiar la începuturile  afacerii mi-au zis ,,îmi aduce aminte…“ Atunci  am realizat că am reușit să fac ceea ce mi-am propus. Augusta înseamnă ,,au gust“, iar A de la sfârșit bineînțeles înseamnă Avrig, eu fiind un fiu al comunității din Avrig“ spune Costin Bădilă.

Un brand local

Desfacerea este asigurată în zona din apropierea Avrigului tocmai pentru că berea este nefiltrată. ,,Desfacerea o realizăm cât mai aproape de fabrică, în  zona Țării Oltului, Sibiu și am ajuns până spre Alba Iulia. Pariul lansat cu mine la început de afacere a fost să lansez o bere bună tuturor categoriile  de persoane indiferent că locuiesc la oraș sau în comune sau în sate. Am acceptat invitația primarului din Ucea să particip la acest festival tocmai pentru a oferi oamenilor de la sate acest produs. Eu cred că și acești oameni merită să primească o bere corectă nu doar cei  care frecventează festivalurile din marile orașe unde, ați văzut, că sunt mulți producători de bere artizanală. Eu sunt foarte  legat de oamenii de la sate și de aceea merg cu drag la manifestările din sate“ a mai spus Costin Bădilă.

Este singurul angajat
Costin Bădilă  a urmat cursurile Facultății de Drept și are o experiență de peste 15 ani în domeniu, a fost directorul celui mai mare complex zootehnic de porcine din județul Sibiu și vicepreședinte al patronatului crescătorilor de porci din România. Când s-a decis să devină berar a început să studieze acest domeniu. A urmat și un curs de specializare în Italia, de unde a achiziționat și instalațiile din fabrica Augusta. În prezent, bărbatul este singurul muncitor din fabrică. ,,Să ai angajați înseamnă o responsabilitate. Abia când îmi voi permite, voi avea angajați. Dar fabrica este tehnologizată complet și mă descurc. Dimineața produc berea și după masa livrez comenzile“ a spus Costin Bădilă.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here