După 20 de ani petrecuți în străinătate, Sorin Braga a revenit acasă, în  Ucea de Jos, la nr. 126, unde a deschis o afacere prea puțin cunoscută în România. Uceanul a dat Spania, Germania sau Austria, unde ducea o viață bună și sigură, pentru a trăi în satul natal. ,,După atâția ani mi se spunea tot românul pe un oarecare ton. Am muncit în HoReCa, am făcut de toate, chelner, bucătar, DJ. Atunci mi-am zis, acasă este locul meu. Am lăsat restaurantul pe care-l aveam în Austria și am plecat“ a spus Sorin Braga. A ajuns la Ucea de  Jos în plină pandemie. ,,Aveam timp mult și am început să caut pe internet. M-a impresionat activitatea unei persoane din Germania care prelucra lâna de oaie. Mi-am zis, dacă el poate trebuie să pot și eu, mai ales că noi avem mai multe oi decât sunt în Germania. În plus am considerat că ar fi foarte bine să înființăm fabrici în Țara Făgărașului nu doar să stricăm“ a spus Sorin Braga.

Afacere din pandemie

Era 2019, când visul devenea realitate pentru Sorin Braga. ,,Inițial am vrut să cumpăr lâna și să o vând în străinătate. Dar m-am gândit că dacă toți fac asta,  cum se vând lemnul și toate materiile prime pe care le avem, ce facem? Trimitem  materia primă în Germania și apoi aducem produsul finit în România? Nu mi-a convenit. Am  zis că avem lână, avem oi, trebuie să facem ceva cu asta. Mai ales că de ani buni, lâna se arunca, nimeni nu mai achiziționa în zona noastră lâna de la oi. Îmi spunea mama că părul conține mult azot, deci și lâna ar trebui să conțină azot, care este îngrășământ. Am făcut analize de laborator pe lâna de oaie și am văzut câte minerale conține, dar cel mai mult se găsea azot. Știam că azotul dă culoarea verde  plantelor. Deja aveam începutul afacerii. Numai că lâna de oaie  a fost tot timpul greu de tăiat, nu s-a găsit o modalitate pentru acest lucru. Când am văzut la acei nemți că au inventat  o mașină care să taie lâna mărunt, la 2 mm, n-am mai stat pe gânduri. Iar odată tăiată prin presare se pot obține grăunțe bune de folosit ca îngrășământ.  Mi-am adus  utilajele din Germania și am cumpărat lâna din Țara Făgărașului și  Rupea“ a explicat Sorin Braga.

Îngrășământ din lâna de oaie din zona Făgărașului

În acest fel a început producția de îngrășăminte de la Ucea de Jos. ,,Am început să produc peleți din lână de oaie, un îngrășământ necunoscut în România, dar care are foarte mult azot și care menține apa foarte bine în sol. Era bine dacă îl aveam mai repede pentru a combate seceta din vara aceasta, dar mai bine mai târziu. Este un produs autentic, natural, din lână de oaie din Țara Făgărașului“ a spus producătorul.

Investiție de 50.000 de euro

Peleții obținuți în linia de producție de la Ucea de Jos au fost prezentați pentru prima dată la festivalul ,,Ziua recoltei“ de la Ucea de Jos. ,,Este prima ieșire la acest festival de la Ucea când arăt produsul meu în formă finală, ambalat, cu etichetă. Am  adus mostre pentru a le oferi oamenilor. Sunt foarte mândru de acest lucru. Este o investiție cam de 50.000 euro, bani proprii. Mi-ar mai trebui fonduri pentru a pune afacerea mai bine pe picioare, să am o producție mai mare, să am  condiții de depozitare mai bune. Acest îngrășământ se poate folosi pentru toate culturile, roșii, cartofi, legume, flori de ghiveci sau din curte, tot ce are  frunză verde și are nevoie de azot“ explică producătorul.

Desfacere și online

Societatea lui Sorin Braga are acum un singur angajat. ,,Momentan sunt singurul angajat, dar în viitor, în funcție de desfacere, voi avea și angajați. Nu este greu, iau lâna, o bag în tocător și de acolo ajunge într-o mașină de peletat. Este o linie de producție pe care am înființat-o doar cu fonduri proprii. În viitor aș vrea să perfecționez producția. Nu vreau fonduri europene pentru că sunt prea multe condiții. Clienții mei vor fi atât persoanele fizice dar și firmele care au sere. Voi avea și desfacere  online. Acest îngrășământ l-am ambalat în pungi de 500 grame. Pot spune că o astfel de cantitate ajută, de exemplu, cam  la 20 de ghivece de flori și se aplică odată pe an“ mai spune Sorin Braga.

Peleți din gunoiul de oaie

Pe aceeași linie de producție, Sorin Braga transformă și gunoiul de oaie în peleți. ,,Este îngrășământ natural, organic, pentru agricultură. Folosesc aceleași utilaje ca și la lâna de oaie. Îmi doresc ca aceste produse să intre pe piață și să ajungă la cât mai mulți români“ a mai spus Sorin Braga. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here