11 familii cu copii, chiriași ai Primăriei Făgăraș,  trăiesc pe unde apucă după ce clădirea în care aveau locuințele închiriate au fost distruse de un incendiu. Din luna iulie acești chiriași sunt în această situație, fără ca proprietarul  imobilului, Primăria Făgăraș, să se implice, așa cum spun ei. Unii locuiesc într-un garaj, alții în niște construcții dărăpănate sau pe la cunoștințe. Au cerut Primăriei să le repartizeze alte locuințe, dar s-au lovit de indolența celor care au în atribuții această activitate. Oamenii sunt trimiși de la Ana la Caiafa fără să li se rezolve problema. ,,La început ne-au trimis în blocul 6 de pe Plopului, apoi la blocul 12. Nu avem cum să ne mutăm în aceste blocuri care sunt focare de infecție“ spun oamenii.

  • ,,Marți, 20 septembrie a.c. ne-am dus la  Primăria Făgăraș unde era programul de audiențe al primarului. Nu s-a prezentat la audiențe și am vorbit cu o secretară sau juristă care-l înlocuia. Ne-a vorbit de sus și ne-a spus că ne oferă doar camere în blocul 12, iar dacă nu ne convine să ne descurcăm pe cont propriu. Ne-a spus că nu ea  este vinovată de incendiu. Suntem bătaia de joc a lor. Când ne-au cerut să ne facem îmbunătățiri în camerele pe care le aveam în imobilul incediat, le-am făcut. Eu mi-am cheltuit toți banii pe care i-am câștigat la muncă în Italia și acum nu mai am nimic. Când m-am mutat în acea locuință nu aveam nimic, nu aveam apă, canalizare, curent, deși în contractul de chirie se spunea că avem aceste utilități. Le-am băgat pe banii noștri. Ne-am reparat zidurile, tavanele pentru a putea locui“ spune Diana Stoica, mamă a 3 copii.

,,Mă mut în blocul 12 dacă voi fi vecină cu primarul. El ar trăi acolo?“

Deși la nivelul UAT Făgăraș există o comisie de repartiție a locuințelor sociale, aceasta pare a fi doar de decor întrucât primarul a încredințat repartiția acestor locuințe Partidei Romilor. ,,Am fost și la Partida Romilor pentru a obține locuințe, dar tot în blocul 12 vor să ne dea. Nu pot să-mi cresc copiii în mediul din acel bloc. Ce să învețe acolo, să fie hoți? Copiii mei au primit o educație nu pot să-i duc acolo. Mă mut în blocul 12 dacă voi fi vecină cu primarul. El ar trăi acolo? Îmi caut drepturile până la București, nu se poate să-și bată joc de noi. Sunt locuințe sociale goale, dar nu vor să ni le repartizeze. Secretara din Primăria Făgăraș, cea care era la audiențele ce trebuia să fie ținute de primar, ne-a zis că va merge pe teren să vadă locuințele goale despre care vorbim noi, dar când se va face mai cald. Vine iarna, iar noi stăm pe unde apucăm“ a mai spus Diana Stoica.

Locuințele sociale au ajuns ,,afacere“ pentru unii chiriași. ,,Au fost vândute locuințe cu mii de euro. Le-au cumpărat, au făcut îmbunătățiri și apoi le-au vândut. Cei care au procedat așa sunt acum chiriași la primărie. Eu știu că dacă ai avut proprietate nu poți avea locuință cu chirie de la Primăria Făgăraș. Unii m-au sunat să-mi vândă o locuință în cartierul combinat cu 15.000 euro. De unde să  plătesc acești bani? Am cerere depusă la Primărie de 5 ani și nu am primit locuință“ a mai spus Diana Stoica.

Șpagă pentru o locuință socială

Oamenii spun că pentru o locuință socială se cere șpagă. ,,S-a  plătit 7.500 euro şpagă pentru o locuinţă aflată în apropierea Cetăţii Făgăraş, pe strada Mihai Viteazu. Sume cuprinse între 2500 euro şi 10.000 euro se dau  pentru locuinţe aflate pe strada Mecanicilor sau Ciocanului“ spun oamenii.  O plângere depusă la Poliţia Municipiului Făgăraş la data de 19 iulie 2022 stipulează o serie de acuzaţii grave la adresa primăriei. Acuzaţiile se referă la modul în care sunt repartizate locuinţele din fondul locativ local. În plângerea semnată de Gîrtea Petrică este descris modul fraudulos prin care a fost repartizată o locuinţă aflată pe strada Mihai Viteazu unei familii care a avut în proprietate o locuinţă, dar pe care o vânduse. Șpaga, aşa cum spune Gîrtea Petrică, semnatarul plângerii, a fost de 7500 euro, bani care au fost împărţiţi persoanelor care au făcut tranzacţia cu acest bun al oraşului. Poliția Făgăraș n-a finalizat încă cercetările în acest dosar.

Vrei locuință, plătești datoriile ce figurează pe aceasta

În Blocul 12 de pe strada Plopului ar ajunge și chiriașii din blocul 6 pe care Primăria Făgăraș vrea să-i evacueze. Sunt peste 100 de familii care spun că vor părăsi acest bloc dacă primesc alte locuințe. Tot ei mai spun că pentru a primi o repartiție în blocul 12 li se impune să plătească datoriile acumulate de chiriașii care au deținut respectivele locuințe.

  • ,,Sunt chiriași care sunt plecați și de 4 ani din țară, dar care au contractele valabile, nu au fost reziliate. N-au plătit nimic la Primăria Făgăraș și s-au adunat datorii și de 4000 lei. Cum să plătim noi datoriile lor? Dacă suntem evacuați din blocul 6 trebuie să primim alte locuințe, fără să plătim nimic. Noi suntem la zi cu plata chiriilor față de primărie“ spun unii chiriașii din blocul 6.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Și totuși nu înțeleg…..dl.Androne,este președintele partidei rromilor,dar este tot timpul ,,coada,,primarului super uns cu toate alifiile din Drăguș,, care rezolvă toate problemele sesizate de locuitorii acelei zone! Răspunsul standard….,,vom analiza și o să vă trimitem răspuns,în cel mai scurt timp! Adică ,,NICIODATĂ,,!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here