FOTO: EduPedu
  • De precizat că autoritatea nu specifică ce înseamnă “au funcționat legal”, dar vedem acreditare în bloc, fără precedent in ultimii 9 ani.

Nu este pentru prima dată când este dat un ordin prin care creșele care au funcționat legal sunt acreditate în bloc. Acest lucru s-a întâmplat în 2013. Ordinul 3.412 din 19 martie 2013 a stabilit că toate creșele care au funcționat legal în anul școlar 2012-2013 „se consideră acreditate”. Atunci s-a reglementat domeniul acreditării creșelor. Ordinul publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial l-a înlocuit pe cel din 2013.

Condițiile de acreditare presupun existența unor standarde de calitate: personal calificat, servicii de îngrijire la un anumit nivel, spații adecvate și alte aspecte ce asigură un mediul propice dezvoltării copiilor. Acreditarea creșelor private înseamnă că acestea ar beneficia de costul standard per copil. De menționat este că nu există date despre numărul creșelor private.

  • În august 2021, Sorin Cîmpeanu anunța că a fost adoptată hotărârea care stabileşte o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil în creşă.

Metodologia publicată în Monitorul Oficial prevede că grupele de copii de creșă „înființate într-o unitate de învățământ preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar acreditate sau într-o unitate de învățământ preșcolar cu personalitate juridică acreditată se consideră de drept autorizate să funcționeze provizoriu și se vor supune doar procesului de evaluare în vederea acreditării”.

Citește mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here