Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.  Astfel, 1 octombrie este ziua în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Sărbătoarea  amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, Andrei din Constantinopol, acesta împreună cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. În acel moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, cel mai probabil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911, iar Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat și, cu chipul plin de lacrimi, a rămas mai mult timp acolo pentru rugăciune. După acest episod al Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință.

Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului

Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Icoana Acoperământului Maicii Domnului

În icoana Acoperământului sunt trecute două evenimente petrecute în vechea biserică din Vlaherne din Constantinopol. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului stând deasupra credincioșilor, cu mâinile ridicate la rugăciune, iar din cele două părți sunt înfățișați îngerii. În partea de jos dreapta a icoanei mai sunt înfățișați și Sf. Andrei cel Nebun după Hristos și ucenicul său Epifanie, iar alături de ei, cei doisprezece Apostoli,  mucenici, monahi și sfinte femei, iar Fecioara Maria întinde maforionul asupra tuturor celor adunați.

Tradiţii şi superstiţii

Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”.

  • În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă.
  • Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec.
  • Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr.
  • Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul.
  • În această zi se spune că fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.
  • În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
  • Conform tradiției, în această zi se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Maicii Domnului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here