Sunt 3 milioane de gospodării în România care folosesc lemnul sau derivații la încălzire, iar, în mediul rural, 85% dintre gospoării, respectiv  2,5 milioane sunt  total dependente de această sursă. Un proiect de Ordonanță de Urgență  pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului plafonează prețul lemnelor folosite pentru încălzire  la 500 de lei, inclusiv TVA, pe metrul cub, iar prețul peletelor și a brichetelor din lemn se plafonează și el la 1.500 lei, respectiv 2.000 lei pe tonă, inclusiv TVA.

  • Pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc. Luând în considerare beneficiul public generat de asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi crearea cadrului legal necesar pentru ca operatorii economici din domeniul comercializării masei lemnoase să fie descurajaţi a apela la practici incorecte”, este fundamentarea promovării acestei OUG.

 Amenzi de la 3000 lei la 5000 lei

Sunt vizate direct ocolurile silvice și rețelele de bricolaj care ar vinde lemnul și cu 700 de lei metru cub și care, după adoptarea acestei OUG, ar fi nevoite să scadă prețurile și cu peste 20%. În caz contrar vor plăti amenzi    cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. Vor verifica aplicarea acestui act normativ inspectorii ANPC. La categoria „lemne” intră buștenii, resturile de lemn,  altă tocătură de lemn și rumegușul. „Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice și următoarelor entități: unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora”, este precizat în textul OUG.

 Cel mai mic tarif este  la Părău

Șefii ocoalelor silvice sau proprietarii de păduri, fie persoane fizice sau composesorate, din Țara Făgărașului spun că actul normativ nu-i afectează întrucât prețurile practicate de ei sunt cu mult mai mici pentru lemnul de foc distribuit populației. Cel mai mic preț practicat pentru lemnul de foc este în comuna Părău, unde pentru 1 mc de lemn se plătește 80 lei. ,,Avem cel mai mic preț din zona Făgărașului la lemnul de foc destinat populației din pădurea comunală. Avem 80 de lei/mc“ a spus Ovidiu Ovesea, primarul de la Părău.

La Beclean și Recea, tariful este de 160 lei/mc

Comunele care au pădurea în administrarea Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgărașului“ furnizează lemnul de foc pentru populație cu prețuri cuprinse între 160 și 200 lei/mc. ,,Tarifele sunt aprobate în consiliile locale. Avem comune unde tariful aprobat este de 160 lei, dar altele cu 200 lei. La Beclean, cota este de 2000 mc lemn de foc pentru populație cu 160 lei/mc. La Recea, cota este tot de 2000 mc. În cazul nostru, al ocolurilor silvice, nu se pune problema plafonării prețului că oricum tariful este cu mult sub această valoare“ explică Cătălin Stanciu, directorul Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgărașului“.

Lemn puțin și scump pentru Făgăraș

La Ocolul de la Făgăraș ce aparține de Romsilva, tariful este de 280 lei/mc, iar cota aprobată este de 1000 mc pentru lemnul de foc pentru populație. Oamenii care folosesc pentru încălzire lemn spun că este insuficientă această cantitate și se tem că vor rămâne din nou fără lemn de foc.

Comăna nu are probleme cu aprovizionarea populației

Cetățenii din comuna Comăna  nu-și fac probleme în privința aprovizionării cu lemn de foc. ,,Toate persoanele care locuiesc în comuna Comăna primesc lemn de foc. Comuna noastră nu are o cotă de lemn de foc, se distribuie atâta lemn cât are nevoie fiecare familie, iar lemnul este adus la poartă. Tariful practicat este de 120 lei/metru ster. Pădurea comunală este administrată de Ocolul silvic Măieruș“ spune Viorel Grusea, primarul comunei Comâna.   Nici în comuna Șoarș nu sunt problem cu aprovizionarea cu lemn de foc,  cota aprobată este de 5000 mc lemn de foc pentru populație.

La Șoarș, cotă de 10 mc/familie la 85 lei/mc

Nici în comuna Șoarș nu sunt probleme cu aprovizionarea cu lemn de foc. ,,Pentru o familie este alocată cantitatea de 10 mc la prețul de 85 lei/mc. În cazul în care o familie are nevoie de o cantitate mai mare de 10 mc va plăti 220 lei/mc și poate primi cantitatea solicitată“ a explicat primarul comunei Șoarș, Dănuț Timiș. 

300 lei/mc la Hârseni

În comuna Hârseni fiecare familie primește în prezent 2,5 mc de lemn de foc pentru care se plătește 300 lei/mc. ,,Cantitatea nu este suficientă pentru toți locuitorii comunei. De 2 ani nu s-a primit cantitatea de lemn necesară, motiv pentru care ne-am mutat la alt ocol silvic cu administrarea pădurii comunale. Până se elucidează situația vom livra lemn de foc populației din pășunea comunală unde am marcat“ a spus Daniel Dâmboiu, primarul comunei Hârseni.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here