După ce a fost semnalată existența în unele instituții de învățământ preuniversitar a unor aparate de distribuire a anumitor produse neconforme cu legislația în vigoare,  Instituția Prefectului Județul Brașov a transmis, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Brașov, o adresă referitoare la aplicarea unitară la nivelul județului Brașov a prevederilor legale privind o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar. Conform Legii nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentație sănătoasă în școli, sub denumirea aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se înţelege un aliment cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale.  ,,În incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevăzută și aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății Publice nr. 1563 din 12.09.2008. Distribuirea produselor neconforme în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov va fi sistată în regim de urgență“ transmite Prefectura Brașov. Cu toate acestea în apropierea școlilor  funcționează nestingherite baruri, fast-food-uri și tot felul de  chioșcuri care comercializează aceste produse.

 Ce produse sunt interzise în școli

  •   Alimente cu conţinut mare de zaharuri (peste 15 g zaharuri / 100g produs): prăjituri, bomboane,  acadele, alte produse similare. Fac excepţie fructele şi legumele proaspete.- Alimente cu conţinut mare de grăsimi (peste 20 g grăsimi /100 g produs, din care, cumulativ: – grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs – acizi graşi trans peste 1 g/100 g produs): hamburgeri, pizza, produse de tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri grase, alte produse similare.
  •  Alimente cu conţinut mare de sare (peste 1,5 g sare /100 g produs sau peste 0,6 g sodiu/ 100 g produs): chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare.
  •  Băuturi răcoritoare: orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare. În incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
  •  Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare (peste 300 kcal pe unitatea de vânzare): orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare.
  •  Alimente neambalate, cu excepţia bananelor şi citricelor.
  •  Alimente neetichetate: alimente care nu respectă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru crearea unor deprinderi nutriţionale sanogene se recomandă etichetarea nutriţională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here