Colectarea separată, tratarea şi sortarea în interesul reciclării deşeurilor municipale” a fost tema unor dezbateri organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu). Aproximativ 40 de delegaţi ai unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Braşov,   reprezentanţi ai operatorilor de salubritate, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov și ai CJ Brașov  au participat  vineri, 7 octombrie, la   întrunirea tehnică  unde au putut afla ultimele noutăţi în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. Invitat special al ADI ISO Mediu a fost Iulian Băndoiu, director al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP), care a prezentat noutăţile legislative în domeniu și a răspuns la întrebările primarilor.

Noutăți legislative în domeniul salubrității

Şedinţa tehnică a fost organizat în contextul aprobării Ordonanţei de urgenţă nr. 133 din 30 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006.

  • „Pentru noi, această şedinţă a fost importantă pentru că am beneficiat de îndrumare metodologică pentru ca ADI ISO Mediu Braşov să întocmească documentaţiile aferente activităţilor de gestionare a deşeurilor provenite din unităţile administrativ teritoriale membre ale asociaţiei. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor locale, operatorilor de salubritate sau ai celorlalte instituţii au primit explicaţii referitoare la noutăţile legislative în domeniu. Discuţiile au durat aproximativ două ore, iar directorul ANRSCUP a oferit toate detaliile cerute. De exemplu, primarii au solicitat detalii despre modul în care se calculează procentul de reciclare şi valorificare a deşeurilor şi li s-a explicat faptul că întreaga metodologie este prezentată în normele de aplicare a noii ordonanţe. Totodată, la recomandarea directorului ANRSC, vom include în contractul pe care îl vom încheia cu administratorul depozitului ecologic de deşeuri, Fin-Eco, mai multe prevederi, astfel încât acesta să fie în concordanţă cu noile prevederi legale. Ulterior, vom transmite operatorului depozitului textul contractului, pentru a-l verifica, apoi vom putea semna acest document. În concluzie, cred că evenimentul a fost un succes, fiind dezbătute temele de interes local şi naţional pentru atingerea indicatorilor din Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor”, a explicat preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu, iniţiatorul acestei şedinţe tehnice.Delegarea serviciilor de sortare şi tratare

În timpul şedinţei tehnice de la Braşov, Iulian Băndoiu a felicitat primarii pentru prima delegare făcută la nivelul judeţului Braşov, respectiv delegarea activităţii de depozitare a deşeurilor către depozitul ecologic privat, deţinut de Fin-Eco. De asemenea, el a subliniat importanţa delegării cât mai rapid a celorlalte servicii de salubritate respectiv tratarea şi sortarea, astfel încât Braşovul poate să ajungă să aibă un management performant al deşeurilor, care să se integreze în proiectul Consiliului Judeţean Braşov respectiv Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Se știe că forul județean  va depune cererea de finanţare europeană în perioada imediat următoare.

  •  ,,Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 133, termenul pentru delegarea activităţilor de sortare şi transfer a deşeurilor este de 120 de zile“ a completat Liviu Butnariu, preşedintele ADI ISO Mediu Braşov.Tariful de salubritate, evidențiat pe factură

Tot în noua ordonanţă aprobată de Guvern este prevăzut că în termen de 45 de zile trebuie actualizate tarifele la salubritate în toată ţara, iar modalitatea de calcul a noilor tarife este stabilită printr-un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Conform acestuia,  în factura primită de utilizatori, persoane fizice sau juridice, vor fi prezentate defalcat costurile în baza cărora este fundamentat tariful de salubritate. De exemplu, consumatorul va vedea cât din preţul final reprezintă taxa de depozitare sau, dacă este cazul, care este suma ce trebuie plătită pentru neîndeplinirea obiectivului privind deviere de la depozitare a unui procent din cantitatea totală de deşeuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here