Încă un pas   pentru  înființarea unei colecții de artă contemporană la Muzeul Țării Făgărașului. Făgărășeanul Nicolae Sabin Dordea  va dona încă o piesă de valoare muzeului.  Este vorba despre  un tablou pictat recent, o reproducere după  pictura semnată de celebrul pictor flamand Peter Paul Rubens. Un tablou reușit, frumos înrămat, care va ajunge la muzeu săptămâna viitoare.   ,,Intentionez ca săptămâna viitoare să donez Muzeului Țării Făgărașului acest tablou realizat de mine după un celebru portret al lui Peter Paul Rubens. Mi-aș dori ca această frumoasă lucrare să fie expusă permanent în cadrul muzeului. Doamna directoare Elena Bajenaru, căreia îi port un deosebit respect, m-a asigurat că i se va găsi și acestei lucrări locul potrivit în muzeu. În prezent, muzeul nu dispune de o colectie de artă contemporană, dar  având în vedere extinderea cu noi spații de expunere la etajul al doilea al castelului, am  hotărât să contribui și eu, știind că muzeul nu are fonduri pentru achizitii“ explică pictorul făgărășean.

A lucrat 2 săptămâni la această pictură

Nicolae Sabin Dordea, de acum pensionar,  a cochetat cu pictura şi sculpura, piesele realizate fiind expuse de-a lungul timpului. Utima sa lucrare va ajunge la muzeul din municipiu.  ,,E un tablou super celebru, pictat de cel mai mare pictor flamand, Rubens. Se intitulează Portretul Susannei Lunden, care era cumnata sa.  Mi-a plăcut cum arată acest tablou de când eram copil și colecționam timbre cu picturi. L-am pictat în două săptămâni. I-am aplicat o plăcuță care atestă că e reproducere, ca să nu existe dubii“ a mai declarat Nicolae Sabin Dordea.

Donațiile făgărășeanului pentru  Muzeu

,,Două lucruri sunt pline de măreție la Făgăraș: Munții și Cetatea Făgărașului. Imi tresaltă inima de bucurie privindu-le“ spune Nicolae Sabin Dordea. Făgărășeanul se mândrește cu castelul medieval de la Făgăraș și îl prezintă oriunde are ocazia. ,,Tabloul în discuție face parte dintr-un șir mai lung de donații pe care le voi face ulterior, fie cu lucrări cumpărate de pe piața artelor, fie cu lucrări proprii. În felul acesta doresc să-mi aduc o mică contribuție la înființarea unui nucleu de colecție de pictură contemporană sau chiar de artă mai veche. Sunt convins că vor contribui si alți fii ai Făgărașului“ mai spune făgărășeanul.

Primele obiecte donate

Nicolae Sabin Dordea a predat  muzeului în 2021 mai multe obiecte proprii pe care le avea moştenire de familie. ,,Donația a fost făcută cu titlu de exemplu, nu din mândrie sau fală gratuită. Mi-aş dori ca şi alţi făgărăşeni să se implice pentru că nu este suficient să ne mândrim cu castelul medieval  ci să participăm fiecare cu ceea ce avem valoros. Am strâns mai multe obiecte pe care le-am donat muzeului. Este un goblen  realizat într-un atelier din Franţa pe la mijlocul secolului trecut pe care l-am moştenit de la mătuşa mea care a trăit la Roma. Goblenul are dimensiunile 2m/1,5 m. De asemenea, un serviciu de ceai/cafea  Bohemia care se folosea în perioada interbelică, un set de tacâmuri Zollinger din argint cu lamele aurite şi un ulcior din sticlă din aceeaşi perioadă” a mai declarat Nicolae Sabin Dordea. Tapisera a fost  încadrată  în expoziţia de bază a muzeului. Nicolae Sabin Dordea este făgărăşean şi  a deţinut funcţia de director la ENGIE timp de 15 ani, iar de 3 ani este pensionar.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here