Crihalma, satul în care tradițiile se păstrează în forma lor autentică, a prezentat în Cetatea Făgărașului jocul unic în lume, ,,Fecioreasca fetelor“. A fost un eveniment organizat de Primăria Comăna joi, 3 noiembrrie 2022, începând cu ora 17.00. Vasile Stoia și Viorel Nistor au dedicat  acestui joc tradițional un volum de carte intitulat ,,Fecioreasca Fetelor din Crihalma“ care a fost lansat în cadrul acestui eveniment.

  • ,,A fost o acțiune deosebită la care a participat tot satul Crihalma. Am îmbrăcat toți straiele populare și ne-am bucurat împreună de tradițiile noastre, singurele care ne ajută să ne păstrăm identitatea națională. Am ținut ca lansarea volumului să fie organizată în castelul medieval însoțit de jocul nostru tradițional și unic,  Fecioreasca fetelor de la Crihalma. Români adevarati, tradiții, cultură, rădăcini! A fost un eveniment despre tot ceea ce este autentic, pur și nealterat!“ a declarat Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.

Joc în Cetatea Făgărașului

Pivnița castelului medieval de la Făgăraș a fost neîncăpătoare și frumos colorată prin costumele populare specifice satului Crihalma. Au  răzbătut peste zidurile groase ale castelului acordurile jocului popular și strigăturile care îl însoțesc. S-a dansat fecioreasca în curtea interioară a cetății în aplauzele publicului prezent. Iubitorii de tradiții populare au imortalizat pe peliculă imaginile care s-au succedat în cadrul acestui eveniment.  N-a lipsit de la acest eveniment artistul de muzică populară, fiu al satului Crihalma, Cătălin Doinaș. Acesta și-a exprimat dagostea față de satul natal și față de tradițiile locului și la finalul volumului lansat în pivnița Cetății Făgăraș.

  • ,,Locul în care te naști spune o poveste. El sădește în tine un amalgam de trăiri și sentimente, de emoții și energii, de vise și speranțe, de noroc și poate un pic de har. Tu ești dator să le pui pe toate în ordine, ca să poți, la rândul tău, spune povestea mai departe. Este ceea ce se întâmplă cu neamul românesc de generații încoace. Este modul prin care noi, românii, am reușit să dăinuim peste veacuri. Am avut ce să spunem și mai ales cum să spunem. Din generație în generație am transmis dragostea față de frumos, față de simplitate, modestie și bun simț, față de tradițiile și obiceiurile seculare. Eu am avut norocul să cresc într-un astfel de loc. Un loc bogat spiritual cu oameni excepționali prin simplitatea lor, dar care au lăsat în urmă o moștenire de neprețuit. Urmele lor încă se văd și se simt în orice colț de uliță” spune  artistul Cătălin Doinaș  la finalul volumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here