După arestarea membrilor Grupului Gavrilă în 1955, cei care au mai rămas în viaţă, prin trădarea lui Ioan Grovu, Jean Pop (Fileru) şi Ion Gavrilă Ogoranu (Moşu), au plecat pe Ardeal. La un moment dat s-au despărţit fiecare urmând alt drum. Jean Pop a fost prins  şi arestat în 1956. Ion Gavrilă Ogoranu a purtat securitatea pe urmele lui până în 1976, când a fost arestat. Securitatea a întocmit  nenumărate note informative, referate,  note de sinteză, rapoarte şi planuri de măsuri pentru a-l aresta pe Ion Gavrilă Ogoranu. A lansat și tot felul de zvonuri menite să-l transforme pe Ion Gavrilă într-un mare trădător. În aşa fel erau ticluite  zvonurile pentru a fi credibile chiar şi de familia eroului sau de familiile camarazilor  din munţi.   Deşi erau doar manevre ale Securităţii, acele zvonurile  mai sunt credibile şi astăzi, în anumite cercuri.  Familia lui Ion Gavrilă Ogoranu a fost în tot acest timp ţinta securiştilor. Deși Ana Gavrilă, mama eroului,  şi cele două surori, Eugenia şi Elena, au fost urmărite, au suportat chinurile securităţii,  casa lor supravegheată, dar  fără rezultat. S-a apelat la preoţi şi călugări care au consimţit să fie informatorii securităţii. La Mănăstirea Brâncoveanu călugărul ,,Timaru Gică” era informator şi a divulgat la Securitate din taina spovedaniei Anei Gavrilă.  Sub numele de ,,Tatiana” şi ,,Teodora”, două călugăriţe au transmis securităţii informaţiile obţinute de la Ana Gavrilă şi de la surorile lui Ion Gavrilă, după ce le-au câştigat încrederea. Notele informative semnate de  ele au dus la arestarea  lui Ion Gavrilă Ogoranu, la Cluj, în 29 iunie 1976. Un document semnat de col. Gheorghe Crăciun în iulie 1958 cuprinde măsurile informative operative pentru compromiterea lui Ion Gavrilă Ogoranu

,, MAI Regiunea Stalin

352 din 06.07.1958

Măsuri informativ-operative

Dosar 770, vol. 77, filele 111-118

Pentru compromiterea lui Gavrilă, faţă de familile bandiţilor şi faţă de legionarii din ţară şi străinătate, cu scopul de a-i determina pe aceştia să contribuie în orb sau în mod direct la identificarea lui, propun aplicarea unei combinaţii. Ideea de bază a acestei combinaţiiar fi următoarea: după condamnarea lor, membrii bandei au fost determinaţi de organele noastre să adreseze câte o scrisoare testament rudelor apropiate, în care să le facă cunoscut că au fost arestaţi, fiind trădaţi de Gavrilă Ioan, care a rămas liber. Print-un agent verificat şi cu autoritate în rândul legionarilor, vom lansa  zvonul despre existenţa acestor scrisori-testament, pe baza legendei că ele se găsesc la un fost sergent din paza închisorii, scos din serviciu pentru unele abateri disciplinare, şi cu ajutorul căruia aceste scrisori au fost scoase din penitenciar. După ce agentul nostru va stârni curiozitatea celor interesaţi, inclusiv a membrilor de familie, prin legătura sa, direct sau indirect cu acest sergent, va obţine una din scrisorile în cauză, care după ce va circula într-un cerc cât mai larg posibil, va ajunge la familia destinatară, pentru a se asigura astfel şi autenticitatea scrisului. În acest fel, şi la dferite intervale, vor fi plasate şi celelalte scrisori. În cadrul combinaţiei, se vor  prevedea unele măsuri ca: copiile acestor scrisori sau ştirea despre conţinutul lor, să ajungă şi la legionarii din străinătate.

Propuneri: pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a tuturor măsurilor prevăzute, în prezentul plan de urmărire, propunem formarea unui grup operativ restrâns  compus din lt.col. Mezei Gheorghe, locţiitor al regiunii MAI Stalin şi un ofiţer cu autoritate corespunzătoare, delegat din partea direcţiunii a treia, care să ceară şi să-şi asigure sprijinul tuturor direcţiilor regionale vizate la îndeplinirea prezentului plan. Conducerea direcţiei a treia să controleze şi să asigure coordonarea acţiunii pe ţară. Şeful direcţiei MAI Stalin col. desecuritate Crăciun Gheorghe, Locţiitor lt. col. desecuritate Mazei Gheorghe

Vol 77,fila 188

,,Măsuri pentru compromiterea lui Gavrilă Ioan faţă de sprijinitori şi de asemenea faţă de legionarii aflaţi peste graniţă. La jumătatea anului 1956 organele de securitate au depistat în m-ţii Predealului pe banditul care se găsea în situaţie ilegală, având acelaşi nume Gavrilă Ioan. S-a răspândit zvonul că după predarea lui Gavrilă, 41 de persoane au fost predate de acesta organelor destat. Folosind această situaţie, intenţionăm să mărim suspiciunile, să lăsăm impresia că Gavrilă Ioan (de la Făgăraş) lucrează în continuare în folosul organelor noastre.

1.Practic: la dispoziţia organelor de securitate se află vechiul agent verificat ,,Popovici”, care are  legătură directă cu sora lui Borobaru Traian din centrul de comandă al legionarilor din străinătate. Borobaru Sofia are legătură ilegală cu fratele ei. Acesta va fi informat că arestarea partizanilor din Făgăraş s-a făcut prin trădarea lui Gavrilă. Agentul va fi instruit de şeful secţiei 3, mr. Deitel Ernest.

2.În Sibiu se află agentul verificat al secţiei III, cu numele ,,Vasiliu”. Prin participarea lui la sfârşitul anului 1956 a fost lichidată o grupare subversivă legionară şi au fost arestate şase elemente. El este cunoscut cu sora şi fratele lui Gelu Belu din Austria. Se vor răspândi în Austria aceste zvonuri. Răspunde Dietel Ernest.

3.În celula lui Fâciu Nicolae va fi închis mr. Maier Lazăr, care pesonal a mai fost închis în celulă cu banditul Haşu Laurean. I se va sugera lui Fâciu, că Gavrilă a trimis pe Gelu şi Şovăială la o pândă a securităţii, şi au murit; că Ilioi a fost rănit şi Gavrilă, nu. Fâciu va fi îndrumat la Haşu Gheorghe, tatăl lui Haşu Laurean, care împreună cu agentul nostru ,,Eliade Rădulescu”, căruia îi va povesti aceste lucruri. Şeful serviciului III mr. Dietel Ernest, Şeful biroului II cpt. Balaban Gheorghe

Gavrilă urmărit de comandamente conduse de generali

După anul 1964, când Ion Gavrilă era de negăsit şi toate planurile securităţii au dat greş, s-au format comandamente conduse de generali care să-i dea de urmă. Toate direcţiile de securitate din ţară erau în alertă pentru prinderea eroului. Se transmiteau  informaţii din toate judeţele din ţară.  O arată documentele cuprinse în dosarele găsite în arhivele CNSAS sub numele ,,Gavrilă”.

,,19.02.1971 Notă Sinteză privind cazul fugarului Gavrilă

Se constituie un comandament compus din: Gen. mr. Borsan D-tru, Col. Florea Eremia, Lt. Col. Slăniceanu Niculae, din ministerul securităţii statului, direcţia I. Inspectoratul judeţean Braşov: Gen. Bolintineanu I., Mr. Faur Ioan şi Cpt Grecu Mihail. Inspectoratul Sibiu: Col. Gergely Francisc, Mr. Socaci Ion“.

,,29.05. 1971 Notă Informativă, Informatorul ,,Dragoş” din Caraş-Severin

,,...Am ajuns astfel să stau de vorbă cu Lazea Elena, sora fugarului Gavrilă Ion. Eu am citat din Biblie, texte mişcătoare, şi am cântat ,,Donul iubirii”, după aceea Lazea Elena şi-a spus necazul ei, că are un frate partizan, de care nu ştie nimic. Mama ei a făcut 3 ani puşcărie şi ea 15 ani a fost bătută să spună de fratele ei. El poate mai trăieşte, a spus lucrul acesta de 3 ori. Numita Lazea mergea la biserică în fiecare seară. Mi-a spus că-i plac cântările din Oastea Domnului”.

,,Notă Vol. 113

Informatorul ,,Dragoş”, predicator   adventist a reuşit să se infiltreze pe lângă Lazea Elena şi a insistat să o invite la Sibiu, unde se adună toţi predicatorii adventişti, dar ea nu s-a dus.“

,,Notă Informativă, Vol. 116

Lazea Gheorghe, a lui Vica, are o activitate duşmănoasă faţă de regimul nostru. Ascultă chiar la servici posturi străine şi slujba de la Vatican. A râs când a murit Gheorghe Ghiorghiu Dej şi a mâzgălit buletinul la votare.“

,,Inspectoratul Constanţa: Declaraţie, Vol. 116, fila 357

Inspectoratul Constanţa declară că nu sunt indicii că fugarul Gavrilă Ion s-ar afla pe raza judeţului Constanţa.“

,,04.04.1972, Notă Sinteză privind activitatea pentru identificarea fugarului ,,Făgăraş” (Gavrilă), Strict secret

S-a efectuat căutarea pe întreg teritoriul ţării în special la mănăstiri, schituri, exploatări forestiere,case izolate, etc. Sigur nu se găseşte la mănăstiri. Sora banditului, Lazea Elena, a fost la Băile Herculane şi încadrată informativ. Informatorul Dragoş cu mijloace speciale, a obţinut informaţia, că Lazăr Elena nu mai ştie nimic de ,,Făgăraş”. În locuinţa mamei fugarului au fost instalate din nou mijloace speciale. Nu s-a găsit nimic important. Lazea Gheorhe, cumnat cu banditul, Lazea Laurean şi Petrişor Ion, nu ştiu nimic. Un cadavru găsit în ,-tele Viştea, nu semăna cu ,,Făgăraş”.

Concluzia: să se caute în continuare pe întreg teritoriul ţării. Gen. Mr. Dumitru Borsan, Col. Florea Eremia“

,,08.05.1973, Notă, Vol 107

Malene Elisabeta  şi Budac Remus au recunoscut o fotografie a unui cadavru, care era Gavrilă Ion. Profesorul Riscuteu de la Institutul Antropologic  Bucureşti, va executa un portret robot al fugarului, care se va compara cu fotografia cadavrului. Se va face o percheziţie secretă la domiciliul lui Vlad Manole, din Zerveşti, Caransebeş, apoi se va arăta şi lui fotografia cadavrului. Vor fi urmăriţi de aproape Sadovan Ion şi Buzilă Elena din Aiud. Ofiţer specialist Lt. col. Nagy Tiberiu“

,,23.03.1974, Rep. din limba română nr. 0032564, Acţiunea ,,Negoiul”, Vol 108, fila 89, Strict secret

Anchetarea bătrânei Gavrilă şi a fiicei sale Eugenia zisă Geana

Au  venit şi m-au dus să mă împuşte, şi m-o bătut şi m-o lăsat ca moartă pe marginea drumului.

Plânge…

Eu: Lasă, nu-ţi mai aduce aminte de treburile astea.

-Le-a luat şi pe fete şi le bătea, dar ele nu ştiau nimic. Eu dacă vine, nu-l cunosc. Îs 20 de ani de când nu l-am văzut.

Intră o doctoriţă chemată de anchetator şi îi dă bătrânei medicamente pentru inimă. I se arată poze dacă cunoaşte pe cineva. (n.r. În realitate erau droguri).

-Nu cunosc pe nimeni, răspunde bătrâna, fără a se uita prea mult.

Eu: – Dar dacă vine acasă?

-De unde să vie? Dar poate să vie?

Geana: Nici eu nu cunosc pozele. Că acasă n-am avut nici o poză, de când eram ca ăsta mic (copilul ei de 4 ani), că au venit atunci şi au luat toate pozele, şi ale tatii.

Eu:– Eu vă iau depoziţia sub jurământ, că nu cunoaşteţi pe nimeni. Nu te juca cu asemenea chestiuni, ai familie, copil.

-Nu, domnule, nu cunosc pe nimeni. Acesta ar putea fi Şimonică, fierarul care a murit de 3-4 ani.

Intervine tov. Faur: – Nu seamănă cu fratele dumitale?

-Eu aveam 8 ani când l-am văzut ultima dată.

Petrişor: Eu nu l-a cunoscut pe Gavrilă  Ion.

Intră un bătrân: E anchetat şi el. Nu cunosc pe nimeni din fotografie, să mă omori!

Înregistrarea s-a întrerupt că s-a luat 2 zile curentul. Ulterior nu s-a mai discutat despre fotografii.  Pentru conformitate anchetator Cpt. Averbuch Izu“ (Lucia BAKI)

Familia eroului făgărășen:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here