Drumul de acces spre Mănăstirea Dejani este în continuare subiect de dispută între proprietar și Comuna Recea. Au fost dispute în instanță, au fost evaluări și apoi   negocieri între proprietarul care a dobândit drumul în 2008, după construirea mănăstirii, și o comisie formată din consilierii locali din Legislativul Recea, dar părțile n-au  convenit asupra prețului de vânzare/cumpărare. Astfel că la data de 8 noiembrie 2022, Comuna Recea a anunțat ,,declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică“. Anunțul a fost afișat la sediul UAT Recea. ,,Comuna Recea anunță declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilelor proprietate privată, teren în suprafață de 18.165 mp intravilan în localitatea Dejani, imobile înscrise în CF…(…). Procedura de expropriere se derulează în conformitate cu prevederile Legii 255/2010 cu modificările și completările ulterioare și a Normelor metodologice de aplicare a Legii 255/2010 aprobate prin HG 53/2011, cu completărileulterioare“ se arată în anunț. Primăria Recea ar vrea ca drumul spre locașul de cult să fie denumit ,,Strada Mănăstirii“ după ce va intra în proprietatea Comunei Recea.

Ziua ,,Z“ la Dejani

Conform anunțurilor remise de Primăria Recea proprietarului și Poliției Recea, ieșirea în teren pentru măsurători este programată în ziua de 17 noiembrie 2022.

  •  Primăria Recea a anunțat Postul de Poliție Recea, solicitând ,,prezența forțelor de ordine publică în data de 17 noiembrie 2022, orele 10.00, la fața locului, respectiv la intersecția drumului de acces spre Mănăstirea Dejani cu drumul forestier spre Valea Radului, în vederea preîntâmpinării unor evenimente neplăcute“.
  •   Și proprietarul drumului a fost anunțat, așa cum susșin cei din Primăria Recea. ,,Prin prezenta vă înștiințăm că, în urma eșecului negocierii între societatea dumneavoastră  și reprezentanții CL Recea, a fost demarată procedura de expropriere…(…), suprafața de 18.165 mp…Potrivit textului de lege menționat sunteți obligat să permiteți accesul pentru efectuarea măsurătorilor topografice, în caz de refuz se va proceda la solicitarea concursului forțelor de ordine publică. Solicităm permisiunea pentru accesul experților topografici și geotehnici începând cu data de 17.11.2022, orele 10.00 până la data de 26.11.2022“ .

,,Accesul interzis“

Reamintim că drumul de acces spre Mănăstirea Dejani a fost închis de proprietar în preajma sărbătorii ,,Acoperământul Maicii Domnului“ de la 1 octombrie, când mănăstirea avea hramul. Ulterior a revenit asupra deciziei lăsând să folosească drumul enoriașii care voiau să participe la slujbele religioase, dar nu și pe proprietarii de terenuri din zonă. În prezent a interzis, printr-un banner, accesul doar pentru primarul și viceprimarul de la Recea.

  •   ,,Drumul a fost cumpărat prin 2008, iar noi  suntem aici din 1992, drumul era al secției placări din combinatul chimic, a fost drum public,   era folosit de mănăstire, de credincioși, de localnicii care au proprietăți aici. In 1992, când am început construcțiile aici l-am folosit.    Până acum n-au fost probleme, proprietarul ne-a îngăduit să-l folosim.   Acum, de 1-2 ani, sunt probleme. E grav dacă nu mai lasă drumul liber, noi nu avem altă cale de acces. Mănăstirea nu este doar pentru noi, câțiva monahi, ci este pentru toată lumea, credincioșii care vin de peste tot.    Am vorbit de mai multe ori cu proprietarul, el are dorința să vândă drumul. Înțeleg  că la mijloc sunt banii“ explica starețul Mănăstirii Dejani. 
  •  ,,De la început se știa că se cumpără drumul. Este singura cale de acces, iar terenul nu poate permite construirea altui drum. De o parte și de alta a drumului este pădurea comunală“ au spus reprezentanții Primăriei Recea.
  •   ,,În zonă se vinde 1 mp cu 10 euro, cum să vând eu cu 1 euro/mp?“ a spus proprietarul când i-a fost prezentată evaluarea comandată de  Primăria Recea. ,,Proprietatea este apărată de Constituția României“ explică proprietarul. Atunci, acesta a comandat altă evaluare pentru drumul   în suprafață de 15.351 mp, drumul spre mănăstire, dezmembrat din suprafața de 33.615 mp, suma propusă de evaluator fiind de 106.700 euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here