Plomba dentară este cea mai frecventă intervenție în cabinetul stomatologic. Este metoda de reconstrucție a unui dinte sau măsea. Rolul plombei sau obturățiri este de a reda forma și funcția normală a unui dinte sau măsea. Pe piață există o gamă largă de materiale de obturație care au indicații multiple. La obturatile provizorii se folosesc materiale pe bază de eugenol, hidroxid de calciu.

Cele mai frecvente materiale pentru plombe sunt

  • material glass ionomer- folosit ca baza pentru un material compozit sau folosit ca obturatie definitiva la pacienti la care fluidul salivar este abundent si izolarea este deficitara. Este indicat si datorita faputului ca elibereaza in continu flor, fluorul are rol de a crea o pelicula la niv dintiilor
  •  Rasinile compozite- cele mai utilizate materiale, au priza rapida, estetica crescuta, variante de nuante si luminozitati diferite.
  •   Amalgamul dentar- in compozitia lui intra aliaje de metal, staniu, mercur. Este unul din cele mai bune materiale pentru plombe din cauza adaptarii marginale si rezistentei dar din cauza compozitiei a fost inlocuit cu materialele extetice.
    O plomba se schimbă dacă medicul stomatolog descoperă fisuri, adaptarea la marginile cavității nu mai e bună și astfel se poate expune dentina. Dinti care au fost tratați prin plombe nu necesită o îingrijire specială, igiena orală corespunzătoare este suficientă. In prezent plombele reprezintă cea mai sigură metodă de refacere a dinților cariati. Controlul la medicul stomatolog făcut anual ne ajută să ne ferim de problemele dentare. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here