FOTO: ProTV

Vitamina D administrată continuu – este ceea ce recomandă medicii, la toate vârstele. Începând cu a zecea zi de viață și indiferent de anotimp.

60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Aceasta înseamnă că au nevoie de suplimente zilnic. Se numește administrare continuă.

Ați uitat o doză, compensaţi cu o doză mai mare zilele următoare. Nu aveți cum să vă faceţi rău. Cum se absorbe corect?

Dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog:„E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos şi ficat, ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități.”

La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. La deficit de vitamina D se absoarbe sub 10%.

Dacă organismul rămâne fără calciu în sânge, îl extrage din oase, situație dramatică în copilărie, adolescență și la menopauză.

Vedem și invers situația.

Iuliana Vasilache, farmacist primar:„Administrarea de vitamina D înseamnă absorbție mai mare de calciu, ori calciul are tendința să se acumuleze în organe la care nu ar trebuie de exemplu la nivel renal. Ca acest lucru să nu se întâmple, e nevoie de vitamina K2. Activează o proteină, numita osteocalcina, care e folosită în fixarea și direcţionarea calciului la nivel osos, la nivel dentar – unde e nevoie.”

Formula chimică corectă este de fapt – vitamina D plus vitamina K2 plus magneziu. Iată de ce.

Iuliana Vasilache, farmacist primar: „Magneziul este un microelement implicat în aproape 300 de reacții enzimatice, atât vitamina D3 cât și vitamina K 2 au nevoie de magneziu în procesul lor de transformare metabolică.”

Adică în procesul prin care pot fi folosite corect de propriul organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here