FOTO: pressone.ro

65 de pagini din cele 194 ale lucrării au conținut plagiat, în special din lucrări în limba engleză nepublicate în română, susține jurnalista de investigații, într-un articol din PressOne. În plus, Lucian Bode a copiat și grafice fără să citeze sursa. În urmă cu 3 săptămâni, UBB a găsit doar 2,95% conținut plagiat.

Potrivit pressone.ro, ministrul de Interne Lucian Bode, doctor în relații internaționale și studii de securitate, a plagiat în teza de doctorat mult peste procentul de 2,95% stabilit recent de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), instituția care în urmă cu patru ani i-a conferit titlul academic.

Jurnalista Emilia Șercan scrie că, în urma analizării întregii lucrări, a descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%.

În plus, Lucian Bode a plagiat, fără nicio trimitere la sursa originală, 6 ilustrații dintr-un total de 58, alte 30 fiind citate incorect. Cele 6 ilustrații plagiate ocupă, la rândul lor, 2,7 pagini.

O precizare importantă pentru risipirea unei posibile confuzii: înainte de susținere, teza lui Bode a fost verificată de UBB cu un soft care a semnalat un procent de similitudine de 18% cu alte lucrări disponibile online. Procentul de 18,5% conținut plagiat probat în premieră de pressone.ro, pe care Emilia Șercan spune că l-a calculat după ce a analizat teza ministrului de Interne, nu are nimic de-a face cu procentul de 18% similitudine indicat încă din 2018 prin analiza softului UBB, fiind vorba despre o simplă coincidență.

De altfel, plagiatul și similitudinea sunt două lucruri diferite: în vreme ce plagiatul înseamnă copierea și însușirea unor pasaje redactate anterior de o altă persoană, similitudinea desemnează porțiuni identice ale unei lucrări cu texte citate corect sau cu formulări ori denumiri uzuale (de legi, de instituții etc.).

În plus, scrie Emilia Șercan, nu este exclus ca o analiză suplimentară să scoată la iveală că teza lui lui Lucian Bode include – pe lângă cele 10.139 de cuvinte pe care le-a descoperit până la publicarea acestui material – și alte porțiuni plagiate.

Află mai multe AICI și AICI  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here