Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov îşi extinde infrastructura imobiliară cu încă o clădire care a fost renovată şi modernizată în acest an, ale cărei spaţii găzduiesc acum cabinetele medicale din Ambulator şi birourile administrative. Este vorba despre fosta clădire Gine-Medica, un imobil cu trei niveluri care a fost reabilitat, modernizat şi eficientizat energetic în urma unui amplu proiect investiţional demarat şi implementat de Consiliul Judeţean Braşov cu fonduri proprii. Clădirea datează din anii 1950, fiind o   anexă a Maternității în care au funcționat diverse cabinete medicale şi un laborator de analize în regim privat. Înainte de începerea lucrărilor, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, ea necesitând lucrări de rezistență, de înlocuire totală a instalaţiilor sanitare, a rețelei electrice, dar și lucrări de sistematizare pe verticală în urma cărora a luat ființă mansarda. Valoarea contractului de lucrări a ajuns la 13 milioane de lei, din care au fost achitate 10 milioane de lei, rămânând o diferenţă de 3 milioane de lei de achitat, după finalizarea recepției lucrărilor.

Lucrăi noi

Lucrările au cuprins şi construirea unei pasarele cu lift interior, care face legătura între imobilul modernizat şi clădirea principală a Maternităţii. Construcţia a fost necesară în vederea asigurării accesului pentru personal, între spital și ambulator, pe un circuit curat şi cu asigurarea unei temperaturi ambientale adecvate.  De menţionat este faptul că din valoarea totală a investiţiei, administraţia judeţeană urmează să recupereze partea de eficientizare energetică a imobilului, cuprinsă în proiectul „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” pe care Consiliul Judeţean Braşov l-a depus pe Componenta 5 – Valul Renovării din PNRR şi care a fost aprobat la finanţare săptămâna trecută. Valoarea din PNRR este de 1.801.708,20 de lei, la care se adaugă TVA de 342.324,56 de lei, iar aceasta a rezultat din plafonul maxim aprobat prin PNRR, care este de 450 de euro/mp.

  • Am început acest proiect cu finanţare asigurată din bugetul judeţean şi mă bucur că reuşim să recuperăm din fonduri europene o parte din investiţiile realizate. Pentru fiecare unitate medicală din subordinea noastră care are proiecte bine întocmite şi îşi doreşte să cumpere echipamente,  Consiliul Judeţean a căutat şi a găsit soluţii, fie din fonduri europene, fie din bugetul propriu, fie cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii şi în felul acesta vedem cu toţii că de la an la an reuşim să îmbunătăţim condiţiile spitaliceşti şi implicit actul medical din fiecare unitate spitalicească din judeţul Braşov. Mă bucură că cei care au avut în chirie aceste spaţii cu cabinete private au înţeles că trebuie să desfăşurăm un act medical de calitate, la care să aibă acces gratuit toate pacientele”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

În urma finalizării lucrărilor, care au durat 8 luni, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” dispune de o policlinică modernă, care a fost relocată din corpul înalt al Maternităţii în clădirea modernizată, de o secţie de spitalizare de zi mai spaţioasă, precum şi de un spaţiu administrativ la standarde europene.

  • Aş vrea să mulţumesc colegilor din spital care au îndurat două şantiere în paralel şi mă bucură faptul că au format o echipă. Mulţumesc Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar acordat şi pentru că a înţeles necesitatea acestei investiţii. Sper că anul viitor vom putea inaugura şi corpul nou al Maternităţii, la care în prezent se lucrează pe proiectul de eficientizare energetică”, a declarat managerul Mircea Preda.

Clădirea administrativă a Maternităţii braşovene este structurată astfel:

  • la parter şi etajul I sunt amenajate cabinetele din Ambulatorul de specialitate,
  •  la etajul doi şi la mansardă sunt spaţiile destinate birourilor administrative.

Pe lângă lucrările de reabilitare, toate spațiile beneficiază de investiții în mobilier și echipamente, astfel încât noile cabinete vor fi la adevărate standarde europene. Cele cinci cabinete – patru de obstetrică ginecologie și unul de follow-up neonatal, vor asigura servicii de monitorizare a sarcinii, ginecologie oncologică, contracepție, precum și serviciile asigurate prin proiectul POCU „Servicii medicale de screening preanatal pentru 2100 gravide din Regiunea Centru”. La acest moment lucrările sunt realizate în proporție de 95%, existând mici lucrări în exterior ce vor fi finalizate în următoarele 3 săptămâni, clădirea și pasarela fiind în acest moment complet funcționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here