FOTO: Libertatea

Descoperirea cercetătorilor pune capăt deceniilor de eșec și arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea bolii Alzheimer, cea mai comună formă de demență, scrie BBC despre lecanemab, primul medicament care încetinește distrugerea creierului, scrie libertatea.ro.

Cu toate acestea, impactul medicametului asupra vieții de zi cu zi a oamenilor este încă dezbătut. El funcționează în stadiile incipiente ale bolii, așa că majoritatea bolnavilor ar pierde ajutorul oferit de el, fără o revoluție în depistarea foarte devreme a bolii. Lecanemab atacă beta-amiloidul care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer și pentru un domeniu medical plin de disperare și dezamăgire, unii văd rezultatelel ultimelor studii legate de lecanemab ca un punct de cotitură triumfător. Alzheimer’s Research UK a declarat că descoperirile sunt de o mare importanță pentru viitor.

Profesorul Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a spus că rezultatele cercetării de-a lungul timpului au fost „o mare problemă, deoarece aveam o rată de eșec de 100%, de mult timp”. În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, dar niciunul nu schimbă cursul bolii.

Lecanemab este un anticorp asemenea celor pe care organismul îi produce pentru a ataca virusurile sau bacteriile, care a fost conceput pentru a spune sistemului imunitar să curețe amiloidul din creier. Amiloidul este o proteină care se adună în spațiile dintre neuronii din creier și formează plăci distinctive care sunt unul dintre semnele clare ale bolii Alzheimer. Studiul pe scară largă despre medicament a implicat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Se administrau perfuzii de lecanemab la fiecare două săptămâni.

Rezultatele, prezentate la conferința Clinical Trials on Alzheimers Disease din San Francisco și publicate în New England Journal of Medicine, arată că nu e vorba despre un leac miracol. Boala a continuat să le fure oamenilor puterea creierului, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert, pe parcursul celor 18 luni de tratament. Datele sunt deja evaluate de autoritățile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă. Dezvoltatorii, companiile farmaceutice Eisai și Biogen, plănuiesc să înceapă procesul de aprobare în alte țări anul viitor.

Numărul bolnavilor de Alzheimer va depăși 139 de milioane până în 2050

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here