Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie, Consiliul UE publicând programul oficial al reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor Externe, informează hotnews.ro. Reamintim că Olanda este principala țară care se opune primirii României în Schengen, existând rezerve și în Austria și Suedia pe această temă.
Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este primul punct al ordinii de zi a reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles, conform agendei oficiale.
- „Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, mai menţionează Consiliul UE.
Al doilea punct de pe agendă vizează politicile în domeniul migraţiei şi azilului: „Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”.
Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care se opun aderării României la Schengen reclamă gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer au anunțat că sunt împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen și s-ar putea opune prin veto, în timp ce susțin aderarea Croației. Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al partidului Verzii, partener al conservatorilor la guvernare, spunea însă că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu poziția celor doi.
Recent, Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen, după ce votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării.