Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a   decis înscrierea în  Lista Tradiţiilor de creştere a cailor de rasă,  lipiţanii din   7 ţări în care acest patrimoniu este păstrat activ şi neîntrerupt. Este vorba despre Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Două mari herghelii cu cai de rasă lipiţană sunt în România: Herghelia Sâmbăta de Jos   şi Herghelia Beclean, din  judeţul Bistriţa Năsăud), ambele   administrate de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” – Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor R.A.

Herghelia de lipițani de la Sâmbăta, fondată în 1874

Herghelia de la Sâmbãta de Jos este una dintre cele mai vechi din România, fondatã în anul 1874, iar caii din rasa Lipiþan provin de la Herghelia Lipizza din Slovenia, unde procesul de selecție pentru aceastã rasă a început încă din 1580. Lipițanul este considerat legenda vie a Înaltei Școli de Echitație de la Viena, iar la Sâmbăta de Jos acest renume este dus mai departe. În acele timpuri, contele deținea nu mai puțin de 3.200 de hectare de teren, precum și satele iobăgești din Țara Făgărașului. Astăzi, herghelia mai are în administrare doar 524 de hectare de teren de unde se aprovizionează cu furaje. Începând din secolul XVIII-lea s-a trecut la creşterea în linii genealogice, constituindu-se cele 8 linii clasice de armăsari, 17 familii clasice de iepe mame. Cele opt linii de sânge sunt Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan şi Incitato. La Herghelia de la Sâmbăta de Jos sunt 7 din cele 8 linii posibile, lipsind Incitato.

Palmaresul lipiţanilor

Herghelia de la Sâmbãta de Jos se mândrește cu Niger, armăsarul care reprezintã linia de lipițani Napolitano. Este un armãsar de reproducție, negru, elegant, docil și impunător.   ,, Niger este armãsarul care la 3 ani a început să lucrezre în sport, a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de atelaj cu fratele lui. Tatăl lor a fost cel mai prolific armăsar de reproducție din herghelie, a produs pentru herghelie 180 de exemplare“  explică directorul hergheliei Cosmin Drăgan.  Herghelia de lipițani a fost deschisă publicului larg pentru vizitare de prin 2006 când s-a stabilit un regulament destinat turiștilor

12 herghelii în România

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a devenit administrator al hergheliilor de stat în anul 2002 ca urmare preluării acestora de la fosta societate Cai de Rasă care s-a desființat.   Cei peste 3.000 de cai de care Romsilva are grijă și în prezent se află în cele 12 herghelii din toată țara, respectiv Beclean (Bistrița Nãsaud), Cislău și Rușețu (Buzău), Dor Mărunt și Jegălia (Călărași), Izvin (Timiș), Lucina și Rădăuți (Suceava), Mangalia (Constanța), Sâmbăta de Jos (Brașov), Slatina și Tulucești (Galați). Armăsarii cei mai valoroși sunt crescuți în cele 4 depozite de la Arad, Târgu Mureș, Dumbrava (Neamț) și Râmnicelu (Brăila). Rasele crescute în hergheliile Romsilva sunt Lipițan, Shagya Arabă, Huțul, Gidran, Pur Sânge Arab, Pur Sânge Englez, Nonius, Semigreu Românesc, Trăpaș Românesc, Ardenez, Cal de Bucovina, Cal de Sport Românesc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here