FOTO: evz.ro

Chiar dacă la întrebarea ”Ninge de Crăciun și Revelion 2022?” ne dorim cu toții să știm răspunsul încă de prin septembrie dacă s-ar putea, este încă prematur să putem prognoza cu exactitate vremea de sărbători.

Totuși, semnalele pe termen mediu și lung ne arată un decembrie mai cald decât normalul perioadei, dar și mai bogat în precipitații.

Iar, dacă vom avea parte și de iarnă în adevăratul sens al cuvântului depinde, ca de fiecare dată în ultimii ani, doar de vortexul polar. Un vortex decuplat între stratosferă și troposferă (ceea ce ar putea fi o veste bună) dar în același timp în intensificare, în lipsa unei activități solare puternice.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Context sinoptic:

Dacă ar fi să ne uităm pe manualele de meteorologie și climatologie și să vorbim într-un limbaj al vremurilor trecute, despre decembrie am spune, scurt și la obiect: prima lună de iarnă calendaristică este caracterizată de avansul dorsalei anticiclonului est-european spre vaste zone din sud-estul Europei, inclusiv România dar și de, parțial, o activitate a ciclonilor mediteraneeni.

Practic, din acest cuplaj de vis aveam parte, în trecut, de acele ”ierni de povestit nepoților”, cele în care primeam măcar un episod de viscol, cele în care bună parte din sărbătorile de iarnă erau prinse sub feeria ninsorilor și a stratului de zăpadă.

La fel cum, dacă ar fi să ne referim la advecțiile de aer polar continental sau chiar arctic, am putea rememora vremurile în care decembrie aducea episoade geroase, cu valori minime de temperatură chiar și sub –20 de grade (inclusiv la București).

Lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar decembrie al vremurilor pe care le trăim acum este cu totul și cu totul diferit. Și cu mult mai multe necunoscute de luat în calcul.

Află amănunte  AICI

Prognoza detaliată o puteți citi pe prognozemeteo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here