Funcționarii publici care au încasat venituri necuvenite și au fost depistați de inspectorii Curții de Conturi, impunând  restituirea acestora, sunt acum exonerați de plata respectivelor prejudicii aduse bugetelor publice. Parlamentul României a adoptat Legea 329/ 28 noiembrie 2022 prin care exonerează de la plata acestor sume pe angajații din sectorul public aflați în astfel de situații. Cu alte cuvinte,   angajații care au încasat ilegal venituri  nu le vor mai restitui niciodată. În majoritatea primăriilor din zona Făgărașului s-au înregistrat astfel de situații, mai ales după ce s-a dat liber la plata unor indemnizații în cazul proiectelor europene. Conform noii legi, primarii sunt obligați acum să oprească reținerea din salarii a banilor încasați de subordonații lor în mod ilegal.

Ce spune Legea 329/2022

Legea nr. 329/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.

Art. I. –

Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 28 martie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 1. –

Prezenta lege se aplică personalului din cadrul autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice ale căror bugete sunt prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.”

  1. La articolul 2, alineatele (1)şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Art. 2. –

(1) Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit prevederilor art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau reprezentând alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, precum şi cele provenind din drepturi de asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul prevăzut la art. 1 trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii.

. . . . . . . . . .

(3) Se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii drepturilor prevăzute la alin. (1), după caz, consecinţă a constatării Curţii de Conturi sau a altor structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii, atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatorii acestora.”

  1. La articolul 2, după alineatul (3)se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

(4) Exonerarea personalului de la plata sumelor prevăzute la alin. (1) şi (3) se aplică pentru toate sumele plătite, în considerarea actelor care au generat plăţile considerate prejudicii, emise sau încheiate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, până la momentul reţinerii, de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control, ca fiind prejudicii.”

Art. II. –

(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către personalul prevăzut la art. 1 din Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, a sumelor prevăzute la art. 2 din Legea nr. 78/2018, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, precum şi orice formă de recuperare a acestora.

(2) Ordonatorii principali de credite au obligaţia de a recalcula salariul de bază şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiază personalul prevăzut la art. 1 din Legea nr. 78/2018, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, aferente lunii în care intră în vigoare prezenta lege, prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate a fi acordate în mod necuvenit de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control.

(3) Sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a constatărilor prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 78/2018, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, nu se restituie.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Președinte Camera Deputaților- Marcel Ciolacu, Președinte Senat- Florin Cîțu. Bucureşti, 29 noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here