Consiliul Județean Brașov a decis marți desființarea Unității Medico-Sociale de la Sânpetru ( fostul preventoriu TBC). Într-o ședință în care s-a ridicat vocea și s-a făcut uz de ”poziție”, la propunerea președintelui Adrian Veștea alianța PNL-PSD din Consiliu a decis că la Sânpetru trebuie mutați bolnavii de la spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov. Nimeni nu a spus clar, care dintre pacienți vor fi mutați la Sânpetru –cei de la neurologie sau cei de la psihiatrie ? Dar, s-a decis că bolnavii de TBC, situațiile sociale grave care erau tratate la Sânpetru nu prezintă importanță, chiar dacă schimbarea destinației acestei unități s-ar putea termina în instanță. Dar, să vedem cum a început toată această ”defecțiune de management” a sistemului sanitar brașovean.
În luna februarie, Consiliul Județean Brașov a decis că chiria plătită pentru Secția de Psihiatrie de pe strada Eminescu este prea mare. Și că bolnavii nu pot fi tratați și supravegheați în condiții normale. Astfel încât, cineva a venit cu o idee ”genială” : mutăm cei peste 100 de bolnavi psihic cronici la Spitalul de Neurologie, în centru Brașovului. Monitorul Expres a scris atunci despre toate problemele create prin această decizie cel puțin ciudată : faptul că cele 2 etaje alocate bolnavilor psihic nu sunt dotate corepunzător raportat la nevoile bolnavilor. Faptul că geamurile nu sunt securizate, bolnavii nu au loc de plimbare, paturile nu sunt conforme. Dincolo de nevoile bolnavilor psihic, la acel moment situația secției de neurolologie a fost ignorată complet ! Numărul paturilor alocate bolnavilor neurologic a scăzut dramatic, secția de recuperare aproape a dispărut, pentru că trebuia să se facă loc bolnavilor aduși de pe Eminescu. Aparatură de ultimă generație zace nefolosită pentru că nu există spații în care să fie pusă în funcțiune. Spitalul nu mai plătește chirie pe Eminescu, dar a pierdut milioane de lei din cauză că nu mai sunt paturi de neurologie, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu mai plătește pentru aceste servicii, pentru că nu mai sunt prestate. Dincolo de chirii sau bani pentru paturile de spital, bolnavii neurologic din județul Brașov sunt acum într-o situație critică. Recuperarea se face cu mare greutate , pentru că nu mai sunt locuri. Patologia este frecventă, dar nimănui nu-i pasă. Sau nimănui nu i-a păsat în februarie, când managerul de atunci a decis mutarea.

Management ”inspirat”

Spunem managerul de atunci, pentru că după ce a rezolvat mutarea, acesta și-a dat demisia…Iată ce spunea medicul psihiatru Petru Iftene, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, în februarie „Soluţia reorganizării secţiilor clinice prin relocarea celor de psihiatrie este cea mai bună. Toate cele trei specialități medicale ale spitalului – psihiatrie, neurologie și recuperare – la care se adaugă laboratorul și imagistica vor beneficia în perioada următoare de suportul necesar unei bune desfășurări a activității medicale. În consecință, consider că nevoile și cerințele medicale ale Județului Brașov impun măsuri urgente, importante, inspirate și realiste pentru a oferi drepturi egale pentru toți pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă”.
Iată cum s-a tradus managementul ultraperformant al acestei unități spitalicești : numărul paturilor pentru ambele patologii ( psihiatrie și neurologie) a scăzut dramatic prin această mutare : la psihiatrie, de la 124 de paturi, la 73. La Neurologie, de la 82, la 25 de paturi. Bolnavii neurologic sunt cei mai afectați, având în vedere reducerea drastică a numărului de paturi. Spitalul Județean nu are o secție suficient de mare pentru a trata nici măcar o mica parte din cazurile neurologice din județ. Iar spitalul de specialitate este practic distrus pe această direcție, a pacienților neurologic ( au rămas 25 de paturi, din 82 câte erau). Și asta în condițiile în care în România, bolile neurologice ( și cele asociate) sunt principala cauză de deces ! Și atât de ”inspirată”( după cum spunea medicul Iftene ) a fost soluția, încât după 10 luni se caută urgent un alt spațiu pentru o parte din bolnavi. Și ”s-a găsit” unitatea de la Sânpetru. Care a fost modernizată și dotată prin proiecte europene pentru destinația de unitate medico-socială. Au fost băgate peste 3 milioane de euro acolo , fonduri europene și recent a fost depus un alt proiect de finanțare pentru încă un milion de euro. Dar, Consiliul Județean a pus ochii pe locație și… asta este. Au fost 6 consilieri județeni care au votat împotriva proiectului și unul care s-a abținut. Cei care au votat împotrivă sunt de la USR. Alți 2 colegi de-ai lor au votat pentru. În timpul ședinței, președintele Adrian Veștea a cam băgat pumnul în gura contestatarilor, la un moment dat , la încercarea liderului de grup al USR de a mai spune ceva, când Veștea l-a blocat direct :” Nu mai facem aici dialog ”. Este de precizat că doritorul vorbise deja și înțelegerea era de maxim 3 minute pentru o intervenție. Astfel încât președintele Veștea a închis discuțiile. Apoi a explicat că în alte locuri din țară, se bagă și primăriile să ajute la spitale ! Asta, chiar dacă spitalele din județul Brașov sunt în stricta administrare a Consiliului Județean Brașov. Dincolo de politica lucrului chibzuit sau nechibzuit ( vezi mutarea din februarie și decizia de această săptămână ), sute de bolnavi suferă. Suferă de ani de zile. Și nu primesc nicio șansă. Hotărârea Consiliului Județean Brașov de desființare a Unității Medico-Sociale de la Sânpetru va fi trimisă la guvern, pentru a fi confirmată printr-o ordonanță de urgență. Președintele unei asociații naționale de pacienți din România a anunțat că va ataca în instanță această decizie. Deci, nici vorbă ca această variantă să intre în practică ani de zile cât durează procesele în România.
Nu ar fi mai ușor și mai ”chibzuit” să fie demarată construcția unui spital nou, special făcut pentru 100 de paturi de psihiatrie acută ? (monitorulexpres.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here