FOTO: infofinanciar.ro

Angajații de la stat vor primi o majorare semnificativă de salariu începând cu ianuarie 2023. Dar asta nu este singura modificare în favoarea acestora: mulți bugetari vor primi creșteri pe toate domeniile de sporuri și ajutoare, arată infofinanciar.ro. 

Pe lângă majorările cu 50% a veniturilor celor care lucrează în proiectele finanțate de fonduri europene şi cu 10% a celorlalți, se pare că vor fi măriri și pentru unele categorii de persoane care lucrează la stat. Începând cu anul viitor se vor oferi și sporuri la salarii pentru cei care se ocupă de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

În prezent, în cadrul Senatului se iau decizii cu privire la majorarea salariilor pentru cei ce lucrează în unitățile subordonate APIA, după ce anumiți funcționari parlamentari au primit la rândul lor bani in plus.  

Se reiau concursurile pentru posturile de bugetari 
În luna iunie, Guvernul aprobase suspendarea ocupării locurilor de muncă la stat prin concurs sau examen. Acest lucru se va schimba din nou de la începutul anului viitor, când va fi posibilă reluarea concursurile în cazul tuturor instituțiilor statului. 

Spre exemplu, ANAF vrea să scoată la concurs anul viitor toate cele 1.490 de posturi vacante din cadrul instituției. Cel mai mare deficit de personal este în teritoriu. Conform ultimelor date, în sistemul public, numărul de angajați este de 1,26 milioane. 

Sporuri de 50% pentru cei care lucrează cu PNRR 

O altă schimbare de anul viitor, pe lângă libertatea de a angaja prin concursuri și examene, este oferirea bugetarilor care lucrează în implementarea PNRR de sporuri din start de 50% din valoarea salariului.  

Angajații vor primi sporuri de 50% inițiale, indiferent de performanțele fiecăruia. Acest lucru se poate schimba, însă, după prima evaluare. Pentru bugetarii care primesc calificative de „foarte bine” și „bine” în prima examinare, sporul acestora de 50% rămâne intact. Dacă în urma examinării, calificativul nu este unul dintre cele două menționate, sporul scade la procentul de 25%. În cazul calificativelor cele mai proaste, aceștia nu mai primesc deloc spor. 

O Hotărâre de Guvern adoptată luni arată că beneficiarii majorării de sporuri cu 50% sunt bugetarii care fac parte din programele de gestionare a fondurilor europene: „În prezent, numărul de personal care trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR este din ce în ce mai redus. Astfel, pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR, se acordă o majorare salarială cu până la 50%”. 

De asemenea, angajații mediului privat ar putea primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. După ce s-au întreținut discuții între sindicate, patronate și reprezentanți ai Guvernului, s-a decis că angajatorii vor putea oferi voluntar cel puțin 450 de lei pentru salariile cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei brut. În acest caz, din cei 450 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe, potrivit România TV. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here