Vestea cea bună a Nașterii Domnului Iisus Hristos a început să fie cântată de cetele de feciori din Țara Făgărașului. În curtea casei parohiale din Ileni a poposit Ceata din Mândra care numără șapte feciori. Preotul Constantin Taflan împreună cu preoteasa Marinela au fost niște gazde aflate la mare cinste.

  • ,,Suntem foarte bucuroși, suntem foarte mândri că la noi în sat se face ceată deoarece, de patru ani,  nu am mai organizat ceată. De mult nu ne-am mai strâns, dar am spus- ,,Haideți, mă feciori, anul acesta să facem ceată, pentru că așa este frumos, să păstrăm tradiția. Am fost pe la Șercaia, Ticuș, Comăna și mai avem și satele de pe sub munte Lisa, Sâmbăta și ne mai ducem să colindăm și la Făgăraș, avem și acolo câteva gazde iar, după aceea, mâine vom începe să colindăm și la noi în sat. Pe data de 25 vom începe oficial, la ora 18.00, la Căminul Cultural, vom deschide jocul susținut de o formație de la Brașov. Așteptăm lumea în număr cât mai mare, să se simtă bine la un joc, la o horă, o învârtită” a spus Alexandru Jurcovan, vătaful mare al cetei.

  • ,,Mă bucur foarte mult că anul acesta ceata din Mândra ne-a trecut pragul. În căminul cultural din Mândra s-au pus poze cu toate cetele din istoria satului. Noi am cercetat și i-am pus pe fiecare cu pozele și porecla. Oamenii vor vedea când au fost la vremea lor în ceată. Prima poză cu ceata din Mândra datează din anii 1922/1923. A existat un gol în ceea ce privește istoria cetei din Mândra pentru că, în primii ani ai comunismului, cetele de feciori au fost interzise. Cred că acest lucru a avut loc în faza stalinistă a instaurării comunismului. Vreau să mai menționez aici un lucru foarte important. Obiceiul colindatului de parte bărbătească, adică al cetașilor, se află pe lista UNESCO începând din anul 2013, iar din 2015 și dansul Fecioreasca a fost inclus în această listă. Toți oamenii care vor merge anul acesta la joc vor avea ocazia să-și vadă pozele din tinerețe. Ideea este să-i aducem pe bătrânii satului. Anul acesta în Ileni nu s-a mai organizat ceată, doar în Mândra și Toderița” a spus preotul Constantin Taflan, fiu al satului Mândra și preotul paroh al Parohiei Ortodoxe  Ileni.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here