Sfânta Muceniţă Anisia fecioara era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Maximilian, iar povestea ei este de o înduioșătoare simplitate.

In caledarul ortodox se sărbătorește pe 30 decembrie Sfânta Muceniță Anisia din Tesalonic. Acesta a trăit în vremea impăratului Maximilian într-o familie credincioasă și cu multă avere iar după decesul părintților săi, Sfânta Anisia și-a vândut toată averea și toti banii i-a impărțit săracilor si celor nevoiași, apoi s-a retras și a trăit doar din ceea ce obținea muncind.

In acea vreme imparatul Maximian a decretat ca oricine poate ucide in voie crestinii fara sentinta si judecata. Pe când se ducea la biserică, după cum îi era obiceiul, a întâlnit pe drum un ostaş care se închina la idoli, care a apucat-o de mână târând-o spre altarele idoleşti. Sfânta se împotrivea, iar el o silea şi mai mult să jertfească demonilor. Când sfânta a mărturisit că e creştină, ostaşul s-a umplut de mânie, mai ales că sfânta îl scuipase în obraz; a scos sabia şi i-a înfipt-o în coastă. Şi aşa a primit de-a pururea pomenita muceniţă fericitul sfârşit. Cinstitele ei moaște luându-le creștinii și îngrijindu-le cu cinste, le-a îngropat ca la două stadii de poarta ce se numea Casandrionei, din partea stângă a drumului de obște, unde mai pe urmă au zidit o casă de rugăciune peste dânsa.

Moaştele ei se găsesc până astăzi la Tesalonic, în Biserica „Sfântul Dimitrie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here