Peste 130 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Tara Bârsei“ al județului Brasov, cu 48 de mijloace tehnice, au fost pregătiți să intervină, pe durata minivacantei de Revelion. În perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023 pompierii brasoveni au executat 247 de misiuni dintre care 229 misiuni SMURD si 8 interventii pentru stingerea incendiilor. In urma misiunilor specifice au fost asistate medical 226 de persoane.

  • ,,Răspunsul zilnic la urgenţele medicale a fost asigurat cu aproximativ 130 de pompieri din toate subunitatile din judet. Aceștia au încadrat 48 de mijloace tehnice, dintre care 22 echipaje de stingere, 2 de mașini de descarcerare, precum și 14 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și o ambulanța pentru transport nou nascuti“ spune într-un comunicat ISU Brașov.

În prima zi a anului elicopterul SMURD Brașov a intervenit de urgență în localitatea Măgura Branului, la o altitudine de 1100 metri, pentru salvarea unei femei în vârstă de 60 de ani, aflată în stare gravă, cu arsuri pe 20% din suprafața corporală.

  • ,,Intervenția a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza zonei în care se afla persoana, greu accesibilă structurilor tereste de intervenție, și a afecțiunilor suferite, victima fiind intubată și ventilată mecanic de echipa medicală de la bordul elicopterului SMURD. Colegii noștri au reușit să o transfere în siguranță, în 10 minute, medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru a putea beneficia de asistență medicală complexă și tratament de specialitate“ comunică ISU Brașov.

117 sancțiuni pe linie de siguranță a instalațiilor electrice

Pe linia Inspecției de Prevenire, pompierii militari au executat controale la unități turistice sau amenajări temporare la care a fost anunțată afluență mare de public. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire s-au referit, printre altele, la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice. Astfel, premergător weekend-ului prelungit, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Brasov a executat controale de specialitate la operatori de alimentație publică – baruri, restaurante si unitati de tursim. Urmare a verificărilor executate, au fost aplicate 117 sancțiuni, din care 94 avertismente și 18 amenzi în cuantum de 142.000 lei. Printre deficiențele constatate și sancționate de echipele Inspecției de Prevenire enumerăm: mijloace de primă intervenție (stingătoare) insuficiente, instalații electrice exploatate cu deficiențe (conductori electrici neizolați corespunzător sau pozați direct pe material combistibil), hote necurățate.

Recomandări
Având în vedere faptul că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire și pentru că perioada sezonului rece încă nu a trecut, vă recomandăm să respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe, astfel:

 Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
 Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc).
 Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora.
 Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
 NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
 NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
 NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp.
 Interziceţi jocul copiilor cu focul.
 Instalați detectoare de fum pentru a preveni producerea unor incendii.

În caz producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here