Suma oferită de stat, prin Casa de Pensii, pentru ajutorul de deces a crescut de la 1 ianuarie 2023. Cuantumul ajutorului de deces este acum de 6789 lei, față de 6095 lei, cât a fost în anul 2022, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului pensionarului sau asiguratului, dar și pentru un membru din familia pensionarului sau asiguratului, chiar dacă persoana care a decedat nu avea calitatea de asigurat sau pensionar. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022. Este vorba e persoana decedată care nu era pensionar sau asigurat și pentru care familia primește jumătate din valoarea ajutorului de înmormântare al unui asigurat.

Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru ajutorul de înmormântare

Cererea pentru a primi ajutorul de înmormântare se depune la Casa Județeană de Pensii. Ajutorul se acordă pentru o singură persoană care solicită și poate fi soț, soție, copil, părinte sau oricine a suportat cheltuielile pentru înmormântarea deceatului.

Acte necesare sunt:

  • cerere tip
  • certificat de deces în original şi copie
  • act de identitate al persoanei care solicită în original şi copie
  • acte de stare civilă ale persoanei care solicită ajutorul de înmormântare de unde să rezulte gradul de rudenie cu persoana înmormântată
  • dovada că persoana care solicită ajutorul de înmormântare a suportat cheltuielile ocazionate de deces în original și copie.

2 COMENTARII

  1. ce sau riscat guvernanti sa mareasca ajutoru de inmormantare, este clar ca astia nu traiesc in romania, sau sunt extrem de prosti , pai de ce,cat, uite,cat te costa o groala de sapat , intre 2-4 milioane, cat te costa popa, in jur de 5 milioane,o mica pomana dupa ce a fost imormantat,cam 2 milioane,, sa il imbraci cum se cuvine 7– 8 milioane, sicriu+ crucea, 6– 7 milioane,, o imormantare te costa cel putin 25–30 milioane, si ei iti dau 7 milioane , sa fie ei imormantati cu bani astia, nesimtiti dracului.

  2. De ce mai pui o amărâtă de familie pe drumuri că să-ți strângă ție COALIȚIA KK
    bonuri și facturi CÎND ESTE CLAR CĂ O
    ÎNMORMÂNTARE COSTĂ PESTE 10.000
    LEI. FACEȚI VOI ANUL ACESTA PENTRU CEI DRAGI CEEA CE SOLICITAȚI POPORULUI. RUȘINEA PE VOI !¿¡¿

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here